Saturday, December 26, 2009

aku yang cengeng...

lusa aku nk balik kl..
kelas start 4hb..
tp demi menjimatkan duit tambang bas aku ikut abg aku g kl..
tp terpaksa g awal la..
dia meeting 31hb..
tp g awal sb nk tgk wife dia...

lusa...
tp aku dh start sedih...
nk tgglkan mak aku(mcm x pnah dok jauh padahal dr form 1 dok jauh..hahahaha)..
tp sedih..
nk tgglkn kg..
sedih nk tgglkan khairina(budak gemuk)...
aku jaga dia cuti sebulan ni..
pg2 dia akn kejut aku bgn tdo..
pas cium dia sekali aku smbg tdo balik...hahaha

mcm mana ni...
aku bajet aku akan nangis ms nk bertolak nt..
nk suh mak aku ikut sekali xleh..
adik aku kn dftr sekolah 31hb ni...

kalau aku nangis abes la aku..
segan aku kt abg aku tu..
tp aku mmg sedih ni..
xnk balik sana..
leh x?

tp klu aku dh smpai sana,aku dh x sedih dh..
nk bertolak mcm mana nt..
tgk khairina ngan mak aku babai nt sure sedih..
huhuhuhu...

p/s : hope aku x nangis nt..huhuhu..(aku sgt manja okey..n aku mudah menangis)

Friday, December 11, 2009

alhamdullilah...

result keluar mlm td..
alhamdullilah keputusan aku agak membanggakan aku..
walaupun aku x dapat dean list tp aku bersyukur dengan result yg ni...
sebab aku x sangka aku akan dapat result yg ni...
ahlamdullilah..
result ni utk mak...
atas semua doa mak...
insyaallah sem dpn adik wat lg lagi baik...

p/s : kena struggle lagi utk setaraf dgn my oppa..anyway tahniah sekali lagi abg..

Wednesday, December 9, 2009

gile scary weh!!!!

AKU KENA TAHAN POLIS..what?????

biar betol..tp tula hakikatnya...huahuahua...
alkisahnya mcm ni...

ari ni mmg catat sejarah dlm hidup aku..
pg2 aku dh jejak kaki dlm balai polis...
kali ni bukan kena tahan lagi..
aku teman mak aku wat report ic mak aku hilang...
selesai semua aku balik then amek sepupu aku pulak...
dia nk g fotostat slip spm dia sb nk mohon masuk kptm..

aku suh dia bwk moto...
mcm biasala sb aku x mahir sgt bwk moto ni..
kalau ada dia mmg dia yg bawak...
oh ya balai polis yg aku g td dekat je ngan umah aku...
n kedai fotostat tu pulak depan balai polis tu...
haru x?

then kitorang elok je parking depan kedai fotostat tu..
x perasan kete sebelah tu KETE POLIS!!!!
hahahaha...
abg polis tu terus datang dekat kitorang mintak ic..
nk xnk kena bg jela..
dhla sepupu aku tarak lesen...
moto aku pn x lepas tu...

abg polis tu suruh bwk moto n kitorang sekali masuk balai...
nk nangis dowh...
tp relax dlu jalan masuk balai...
tp x msuk dlm balai tu..
dok lama sebelah balai...
mula2 abg polis tu garang..
marah2..
siap gaduh ngan sepupu aku lg...

cakap punya ckp kitorang ckp kitorang xd duit kalau nk byr saman...
aku cakap la aku belaja lg..
dia tny aku belaja kt s.alam..
dia ckp dia biasa ngan uitm tu...
so kitorang borak pasal uitm tu lak..
last2 dia bg peringatan terakhir..

jangan buat lg n lain kali pakai topi keledar walaupun dekat je..
tapi sumpah..
muka aku ngan sepupu aku mesti pucat gile...
nasib baik abg polis tu leh tolak ansur..
tapi sumpah kitorang xkn wat lagi dah..
aku memang serik gile dowh..
walaupun aku x bwk moto tu pun..
tobat serik..
tapi xtau la kalau org lain mcm mana..
tapi aku mmg TOBAT SERIK...

p/s : terima kasih ya abg polis..sumpah lain kali kitorang x wat lagi..serik sangat2 dh..


Monday, December 7, 2009

misunderstanding daa...

dalam pukul 5 ptg..fon aku bunyi..tgk2 akak aku yg dok subang tu call..

kakak : ten,mu dok mana?
aku : aku dok umah la..
kakak : mu x g kb kn?
aku : xdok..bakpo?
kakak : KB MALL RUNTUH!!!HUSNA (our cousin) ADA DLM TU..
aku : hah?????
kakak : husna smpat keluar..aku ingatkan mu ada kt kb mall skrg..(risaukan aku ya kakak aku ni..hehehe..ari sebelumnya aku dh g kb tp x g pn KB MALL)
aku : (lega sikit sb kalau jadi apa2 kt husna xtau la sb mak ayah dia g haji kt makkah)

then aku dgr suara kak dayah(kakak kpd husna dok bising belakang kakak aku..kak dayah pon dok subang jugak)..lps tu aku x dgr suara kakak aku dh..suara kak dayah mengatasi segala2nya..yela risaukan adik dia tu..

then aku terpikir2 betul ke KB MALL runtuh..smpai la kuar berita mlm td..maka keluar la cite sebenar..bukan runtuh ranap tapi hny kereta terjunam dr tingkat plg atas ke bwh..hingga menghempap dua org student MASTERSKILL yg kt sebelah KB MALL tu sendiri..al-fatihah kpd dua2 mangsa...husna pun ingat KB MALL runtuh betul2..sb dia hny nmpk kereta tu kt tngkat bwh..dia ingatkn seluruh parking tgkt atas tu runtuh..dia terus keluar n tinggalkan barang2 dia dlm troli.x sempat byr pun..sb semua org lari keluar slps ada org menjerit "KB MALL RUNTUH...CEPAT LARI"..dia terus lari la..

apa pun ni kemalangan pertama yg berlaku dlm shopping complex di kelantan..bahaya betol la..

Thursday, December 3, 2009

ujan oh ujan...

klu banjir kt kelantan umah aku mmg slmt..
mmg xnaik air...
just air bertakung kt longkang n rumput2 je la...
dh x ujan surut balik...
tp bila ujan byk xtvt aku xleh wat..
apa aktiviti tu?

1)tgk tv...sbb astro xjd bila ujan..
2)jalan2 mkn angin umah sepupu aku..borak2..
3)g kedai..beli pisang grg kak yah yg sdp tu..(dh lama ngidam tu)
4)pusing2 bndr kb..
5)pkai baju elok2..sb baju yg elok sume x kering sbb ujan..ni pn pkai bju2 lama yg mmg tersimpan rapi...huahuahua
6)merempit ngan moto cabuk tu...

next aku xtau dh..korang tgk jela gmbr2 aku aku snap ms ujan td..

tdo pn sedap ni tp mata xleh tdo..miss my oppa la..dia wat apa la skrg ni..bosan2 dgr lagu smbil nyanyi...tgk2 ujan makin lebat..salah aku ke?ok aku x nyanyi dh..nyanyi dlm ati...nk merempit pn ujan nih..adoi..bile nk nmpk matahari ni..matahari oh matahari keluarla engkau...

Tuesday, December 1, 2009

nk tengok tv tp xleh...

aku nk tgk tv..
"so u think u can dance"...
tp ujan...
siaran terganggu..
maka dgn itula aku tersadai dpn laptop ni...
menjenguk2 blog kwn2...

ari ni aku agak byk keje..
bkn keje apa pn sbnrnya...
dok mengejar seorang budak yg sgt montel...
ni dia budaknye....
lasak bukan main...
semua benda nk capai...
td dia amek senduk kt dapur...
pastu dia ketuk tgn aku...
boleh pulak...
aku baru nk suap nasi kt dia...
dia bleh ketuk tgn aku ngan senduk...
pastu dia dpt sikat rambut...
konon nk sikat rambut aku la...
bising suh aku bkak sepit rambut aku...
aku pn bukak la sepit tu...
dia sikat la rambut aku...
dlm ati aku ckp "pndai jgk bdk ni"...
oh ya,umo dia setahun 7 bulan...
tapi korang tau apa dia wat pastu?
dia ketuk kepala aku ngan sikat tu...
hampeh pny budak..
dia tgk aku tnpa rasa bersalah lak tu...
huhuhuhu...

sekarang ni kitorang kn jaga dia..
sbb mak dia nk bersalin..
td papa dia seharian kt hospital...
due lmbt lg tp akak ipar aku ada masalah sikit...
so nt anak buah aku akan bertambah jadi 12...
hehehehe..
ramai sgt kn...


alhamdulillah...

alhamdullilah rezeki kami...
td ms aku nk solat zuhur mak aku ckp...
"ada cek smpai..."..
terkejut jgk aku...
ingatkn cek apa...

belek2 tgk cek dr JABATAN HAL EHWAL VETERAN ATM...
dlu arwah abah aku askar..
ms aku nk masuk degree ari tu kitorang ada mtk bantuan duit..
sbb JABATAN tu pn ada bg sumbangan kt anak2 bekas askar yg nk masuk belajar...

tp ni dh lama sgt...
kitorang ingat duit tu kitorang dh x dpt...
tp td kitorang dpt...
sumbangan cek RM1000.00...
mgkin x byk bg sesetngah org tp bg kami itu adalah rezeki yg bernilai...
alhamdullilah..
terima kasih kpd JABATAN HAL EHWAL VETERAN ATM...

p/s : nk kongsi duit tu ngan mak..aku tau mak pn xd duit sgt..n duit tu aku nk simpan dlm ASB

Monday, November 30, 2009

peristiwa pelik...

masa aku balik dr kulai ari tu aku ada alami peristiwa pelik..
pelik tp bkn mcm cite antu tu tau..
pelik sbb dlm gerabak aku tu ada org yg pelik..
hehehehehe..
pelik sb mengigau..
xpnah2 aku dgr org mengigau sama ada naik bas or ketapi..
org tu siap menjerit..
satu gerabak bgn ngan mata merah sb bgn terkejut...
lena betol org tu tdo smpai mengigau...
heheheh..
yg sorang lg berdengkur sgt kuat...
aku xpnah dgr dengkuran sekuat tu...
tp xpela sume tu x ganggu aku pn sb aku dgr lagu kuat2..
hehehe..
tp wlpn aku psg lagu kuat2 tp aku msh dgr dua2 kejadian tu...
that's mean kejadia tu mmg sgt kuat...
hehehehe...
tp peristiwa beraya kt tmpt org mmg xbest..
teringat kt kg..
pg2 dgr takbir raya rasa sedih aje...
just g beraya kt pasir gudang je kt umah pak cik..
nsb baik pak cik xbalik kg klu x kitorang dk je kt kulai tu..
huhuhuhu...
skrg idea nk berblog xd...
xtau nk cite apa dh..
chow..

Thursday, November 19, 2009

berangkat ke kulai

malam ni aku akan berangkat ke kulai..utk apa?ha itu yg aku xtau..hahahaha..
korang jgn lyn ayat ni..klu sape dh tgk cite los dan faun msti korang paham..ni la ayat yg paling xleh blah..khir rahman pny pasal la..hahaha..ok2 smbg cite..malam ni aku,my mom n my sis nk g kulai..umah kekanda terchenta..dh 2tahun xjumpa tau..so dgn kelapangan yg ada maka kami rombongan cik khadijah akan berangkat ke sana menaiki kereta lipang dan dijangka akan tiba di kulai pd keesokan harinya..pukul berapa?ha itu yg aku xtau..kitorang balik 28hb and dlm masa yg sama aku xdpt nk baca blog2 korang yg aku suka baca tu..huhuhu..sedih..tp xpe2 aku balik nt aku baca puas2..sebenarnya aku xtau nk ckp pasal apa..kering idea nk berblog..tp sekarang ni msim ujan kn..tdo pn best ni..dhla pg td bgn awal..ceh2 nk masuk bakul angkat sendiri la tu..yela di kala ptg yg sejuk ni katil memanggil2 ku..bantal busuk pn sama..tp kena tggl bantal busuk ni.xleh bwk g kulai..xmuat beg..yela mak aku bwk brg utk abg aku dh sekotak..klu bleh sume dia nk bwk..aku dh scan mana yg perlu n mana yg xperlu dh tu..xkn nk bwk sume kot..byk sgt wei..nk turun ketapi nt mcm mana la..so oleh kerana aku balik pd ari raya kedua maka aku nk ucap selamat ari raya aidiladha utk semua blogger ye..maaf la ya awal sesgt ucapn ni.tp aku nk ucap jgk..jgn mkn daging byk sgt nt darah tggi..(mcm aku.hahahaha)..akhir kata..aku mau tdo..hehehe..

Friday, November 13, 2009

2012


ari ni aku ngan my oppa g jaya jusco bukit raja..
nk jalan2..
aku abes paper smlm..
dia abes pg td..
so kitorang nk lepaskn tension belaja..
nk smbt anniversary yg ke 2 jgk..
smlm (12.11)..
then kitorang masuk panggung...
kitorang tgk cite 2012..
org dk kecoh2 nk tgk cite tu kn..
so kitorang pn g la tgk..
tygn kol 7 mlm dh full..
kol 9 mlm pn full..
yg ada kol 4ptg je..
tu pn kitorang dpt tiket yg last..
dua tiket terakhir..
nasib baik kn...
tgk jam kol 3.15..
mkn pn x lg..
dlm ati berkira2..
then nekad nk tgk jgk..
pas mkn terus masuk panggung..
smpt la mkn cpt2..
ni aku nk cite pasal cite tu lak...
cite tu best..
sgt best..
takut (sbb pk klu bumi btol2 musnah mcm tu)..
mmg btol2 layan la tgk cite tu...
aku syorkan korang tgk la cite tu...
best..
mula2 mcm x best sgt..
tp bila masuk thn 2012 mmg korang xkn bernafas dgn btol la..
aku mcm semput tgk cite tu..
takut gile..
so komen aku utk cite tu ialah **** bintang...

Thursday, November 5, 2009

sy sgt bahagia...



sy sgt bahagia...
dh lama x bahagia mcm ni..
sgt2 bahagia..
x sia2 doaku selama ni..

Tuesday, October 27, 2009

final exam...


final exam is around the corner..

tp xd corner2 dh la..esok start exam aku..huahuahua..

esk exam dimulakan dgn paper ECO415 a.k.a economic..

then 1hb paper CTU553 a.k.a ehnic relationship (agama islam la..hehe)

2hb paper ITS462 a.k.a fundamental of artificial intelligence..

3hb paper ITT501 a.k.a fundamental of netcentric computing..

5hb paper CSC574 a.k.a dynamic web development..

last paper 12hb ITT459 ak.a data communication and networking...

tp yg x bestnye paper aku dkt2 time 1hb,2hb ngan 3hb...

tp hope sume berjalan lancar...

amin...

p/s : doakn aku dpt jawab semua paper nt..insyaallah...

Sunday, October 25, 2009

convocation day....

me with my lovely mother..

21hb oktober aku telah berjaya mendapatkan skrol diploma aku.. istiadat konvokesyen aku dapat sesi ptg.. yg datang hnya mak aku,kakak aku n adik aku.. nasib baik sepupu aku konvo degree dia sama time ngan aku... so adala mak cik aku,pak cik aku n sepupu aku.. ramai sikit... mak aku pn ada kwn nt... nway kesian gak kt mak aku.. pnt panas kt dewan.. tp skrol ni aku adiahkan utk mak aku.. nt adik bg mak skrol degree lak ya...

aku amek skrol diploma aku..

mak cik pak cik n sepupu2..

me with my little sis..

me with my sis..




Sunday, October 11, 2009

bila semua ni akan berakhir?

penat..
semput..
tensen..
hampeh..
apa lg aku nk ckp..
huhuhu..
semalam n ari ni aku ada MODUL PEMBANGUNAN PELAJAR
(klu x silap aku la..aku pn x pasti apa nama modul 2)
penat..
sabtu ahad sepatutnya aku n kwn2 dk umah..
ni kitorang terpaksa g fakulti..
lepas balik modul smlm kitorang smpt g umah terbuka madam BEL..
seharian mkn free smlm...
huhuhu..sonok aje bab mkn..
ari ni nsb baik modul smpai tgh ari je..
lepas pekena nasi ayam free yg best td kitorang balik..
nsb baik ada bas uitm LALUAN C..
dpt balik umah..
klu x kitorang terpaksa naik T603 ke seksyen 2 then naik SERANAS balik umah..
alhamdullilah..
bila dh smpai umah mula la pk pasal keje yg menimbun...

(12/10) pny keje :
1) baca utk TEST jepun ESOK!!!
2) baca utk TEST eco ESOK!!!
3) anta ASSIGNMENT ip (dh siap)
4) anta REPORT eco!!!

(14/10) pny keje :
1) anta BUILDING WEB SERVER..apa kejadah pn aku xtau

(16/10) pny keje :
1) presentation BEL..turn ke 19

(18/10) pny keje :
1) TEST artificial intelligence..mmg intelligent la sbb amek hjg minggu aku lg..hehe

(19/10) pny keje :
1) anta video JEPUN
2) raptai KONVO & AMIK JUBAH

(20/10) pny keje :
1) TEST IP..
2) TEST DATA COMM

(21/10) pny keje :
KONVOKESYEN!!!!!!

(22/10)pny keje :
1) TEST CTU
2) PRESENTATION sistem
apa kejadahnya pas konvo ada test..mau aku hafal CTU dlm dewan sblm amek skrol tu..

(23/10) pny keje :
1) TEST netsentrik
2) DEMO netsentrik
test n demo pd waktu ptg..pd jumaat ptg..waktu tdo aku 2...habes..

(24/10) pny keje :
1) PRESENTATION eco
2) LAST day anta report eco

n utk pengetahuan semua..FINAL PAPER aku start esok nye (25/10)..hampeh nyior tol la...
FINAL PAPER aku agak x best jadual dia...25/10 then 28/10 then 2/11 then 3/11 then 5/11 then last 12/11...yg 2 n 3 tu paper killer gak tu..leh lak rapat..adoiii..pnt la degree ni...

p/s : ya Allah,tolong la permudahkn semua urusan aku..amin







Sunday, October 4, 2009

KAMI NAK KELUAR BERLIBUR...

kami nk keluar..
kak long..
ara..
kak de...
ngan aku..
tp xtau nk g mana..
tp kami nk keluar...
sape nk ikut?
sila ambik no kt kaunter..
huahuahua...
hjg minggu dihabiskan ngan tgk movie..
smlm sepnjg ari tgk cite kekasihku seru..
sgt seram..
ms kt tv3 dulu x panh follow pn cite 2..
sekarang baru nk sebok tgk..
huhuhuhu...
okla nk bersiap ni..
byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee........

Saturday, October 3, 2009

my besday...

30 september ari tu my besday..
mlm tu kitorang ada kt mcd sbb wat keje ramai...
so balik dlm kol 12 tgh mlm lbh..
dh genap 21thn umur aku...
sume org dh wish kecuali my oppa..
emm...
mana hilang dia..
aku harap dia yg ptama wish..
tp dia xd pn..
aku pn anta msg...
lama lps tu dia balas...
"hpy besday yg ke 22"..
WHAT??????????
aku br 21thn la...
hangin gak time tu..
umur aku pn dia x ingat ke?
emm..
then aku msg dia...
dia ckp dia tertdo...
myb mamai kot..
ok dimaafkan....
nk dijadikan cite mlm besday aku tu kitorang gaduh besar...
bkn pasal 22thn tu ya...
pasal bnda lain...
smpai ke pg esk kitorang gaduh...
esoknya kitorang x msg sgt sbb dia ada kelas..
kelas aku lak xd...
ptg tu dia ckp nk jmpa aku...
aku ckp xnk...
dia nk jmpa jgk...
then aku trn jmpa dia dgn muka sememeh (sgt x lawa..hehehe)
tau apa dia bwk?
bkn bunga...
bkn hadiah besar...
tp kek...
mgkin korang ckp bg kek pn nk kecoh...
tp aku sgt2 hargai apa dia wat tau...
sbb dia bkn jns suka bg benda kt aku tau...
aku pnah main2 ckp nk bear tau..
tp dia wat dek je..
dia mmg x mcm lelaki lain yg suka lyn makwe dia bg brg2 sume tu..
aku merajuk pn dia sll wat xtau je..
2la my oppa..
tp aku suka dia mcm tu..
dlm dia x kisah kt aku..
aku tau dia syg aku..
ceh ayat jiwang...
huahuahua...
selama ni dia xd pujuk aku ptg tu dia pujuk aku beria2...
mtk maaf byk kali..
xpnah2 dia mcmni..
tp aku hargai sume apa dia wat..
n aku harap kitorang x gaduh pasal bnda kecik lg..
emm..
p/s : sorry la klu cite ni leh wat korang muntah hijau...hehehehe

Friday, October 2, 2009

lambat ke nk cite?

aku nk cite pasal balik raya ari 2...
lambat ke cite aku ni?
tp xpela aku nk cite gak..
x kire...
leh kn..
emm citenye bermula mcm ni..
kakak aku amek aku kt sek 7 ari jumaat (18 sept)..
kitorang g carrefour subang buke pose kt sana...
then pas mghrib kitorang gerak g petaling jaya sbb nk amik abg aku..
abg aku dr sarawak...
keje kt sana...
balik ari 2..
wife dia n anak2 dh balik awl..
dk kt kepong umah mak dia..
then..
jmpa abg aku anta dia balik kepong...
abg aku x balik kelantan..
sbb wife dia dlm pantang..
sedih sgt..
emm...
then kitorang balik umah kakak aku kt subang...
isi minyak penuh2 sbb esk nk travel jauh..
smpai umah kol 12.00 tgh mlm...
kakak aku terus tdo sbb esk dia akn drive balik klntn...
aku lak layan HANNAH MONTANA THE MOVIE..
best gile cite tu..
kol 3.45 pg kakak aku kejut..
dia dh siap mandi...
aku tdo hny 2 JAM tau..
huhuhu..
then dlm kol 4.15 pagi kitorang bertolak dr subang..
aku siap beli MOCHA sbb nk thn mata xbg ngantuk..
sb mak aku pesan jgn tdo...
tmn kakak aku drive..
sebenarnya kitorang balik bertiga...
kwn kakak aku ada sekali..
tp aku tgk dia mcm pendiam je...
sian kakak aku xtau nk borak apa..
perjalanan kitorang agak slow..
1st sbb kakak aku mmg jaga jarak..
heheh..
2nd sbb mak aku dh pesan bwk kete slow2...
3rd ialah JALAN JAM!!!!
huhuhu...
tp ada pemandu yg gopoh..
ms ngah jam tu diorang siap potong kete lain..
nk dijadikan cite..
salah satu kete yg potong kitorang ialah MYvi biru..
ms kitorang dh masuk kelantan,kete tu ACCIDENT...
tu la sape suh gopoh sgt...
tp nasib baik la sume penumpang xd pape...
kete je teruk..
nk tau perjalanan kitorang berapa lama??
kitorang bertolak kol 4.15 pagi kn..
kitorang smpai kol 4.30 ptg!!!!
tp aku tabik spring kt kakak aku sbb bertahan bwk kete 12jam tnpa henti...
mmg IRON LADY la...
dhla dia 1st time drive dr KL-KELANTAN..
aku pn nk puji diri sendiri gak la..
aku xtdo sepanjang jalan tau...
hebat x?
hehehe...
tp sume ni sgt2 best..
pengalaman...
kitorang dk menghitung je berapa km lg utk smpai umah...
bila nmpk umah terus kitorang rasa seronok sgt2..
mak aku pn asyik call je...
risau kt anak2 dara dia ni..
biasala mak kn...
tp mmg sonok sgt pengalaman 2...
utk kakak aku (kak ayu a.k.a ida)...
wa tabik spring pd lu..
hehehe...

Sunday, September 20, 2009

kami beraya...


gambar family kami beraya tahun ni..

tanpa abg yoe,kak lilis,danial ngan hani kt johor..

tanpa abg chik,kak iza,akif irfan,deena ngan adam kt kepong..

kak yong and family dh balik td..

ni la kami yg beraya tahun ni..

mcm biasa...

xd org lain dh...

Saturday, September 19, 2009

selamat hari raya buat semua...

selamat hari raya buat semua..
ahi keluarga aku..
kwn2 aku..
semua yg mengenali aku..
syg sume...
slmt ari raya...
maaf zahir batin...
sekian...

Thursday, September 10, 2009

nak cite pasal balik lambat gak... :p

ari ni ada test economy..
kelas kol 5 smpai 7..
biasa klu lecture,prof bg balik kol 6.45...
smpai umah dok kejap terus buke..
tapi ari ni..
kitorang smpai umah kol 7.30..
buke kt bus stop..
hirup udara yg x segar..
(eh mcm la aku pose..hehehe)
smpai umah,osmet aku a.k.a yah dh tgu kt kedai mamak..
aku ngan osmet sorang lg merangkap classmate aku a.k.a munie terus ke kedai mamak..
nasib baik yah dh beli nasi lemak utk kitorang..
siap orderkan air sekali..
time kacih ya yah...
jasamu dikenang..
hehehe...
so mlm ni aku nk berlibur..
nk tgk movie kt laptop munie..
sbb ari ni aku ada 2 test..
mlm td tdo kol 4.30pg..
maka mlm ni harus berlibur..
esk kelas BEL xd..
so ada kelas AI jek..
so kol 10.30 leh balik umah smbg tdooooooo...
huhuhuhu..
p/s : aku x sabar nk balik kg..lagi seminggu..yeye..

Wednesday, September 9, 2009

09-09-09

tarikh yg lawa..
mcm aku..(hahahaha)..
ari ni..
aku kena submit report network configuration..

pg td aku menunggu any msg dr kwn2 or sensei aku..
memaklumkan sama ada kelas jepun aku ada ke tk...
dlm ati berharap semoga xd..
sbb klu ada kelas maknanya ada TEST!!!!
aku x study langsung..

so kelas jepun xd..
dtg kelas netsentrik kol 2 ptg..
belaja..
menahan boring..
tulis nota..
tengok muka classmate yg sorang2 mcm boring jgk..
muka xd perasaan sumenya..

then di kala ini..
next class after netsentrik..
kelas dynamic web..
lecturer ku udah masuk..
tp tgn masih lg laju menaip entry..

sudah2..
sila wat lab exercise..

p/s : ptg ni aku nk mkn nasi lemak tambah plus teh o ais..yahoo

Tuesday, September 8, 2009

blog aku kembali normal...

dulu blog aku xleh di comment..
ptt la xd org nk comment..
hehehe...
smpaila kak siti ckp yg blog aku xleh letak comment..
so kala ini..
time kelas network aku wat keje jahat..
aku ubah setting kt comment then aku post entry ni...
jahat kn...
huhuhuhu...
sekian..

p/s : sila la tinggalkan comment utk menguji keberkesanan benda alah ni..

Sunday, September 6, 2009

zaman hingusan...

pada saat ini aku xleh tdo...
online masuk blog tgk2 kak chik tag aku...
tibe2 rasa nk jwb tag dr kak chik..
huhuhu...
xpnah2 main tag2 ni..
1st time ni...

1) Siapakah name kawan rapat anda waktu kecil dlu?
ramai kwn rapat aku..aku pnah rapat ngan mazila,abg dia(iwe),pahmi,adik pahmi(cerah) ngan imi..pas2 aku mmg rapat ngan spupu2 aku...muni,noli ngan yana..

2) Apakah permainan mase kecik yang anda masih ingat?
main pondok2..main doktor2..main dekcok jgk(teng teng)...main doktor2..main masak2..

3) Kalau anda gaduh dengan kawan anda, apakah yang akan anda cakap kpd mereka?
"oyak ko ma ngan abah aku"...kdg2 aku nangis tau..pas2 aku akan nangis kuat2 sepanjang jalan nk balik ke umah..hahaha..bile ingat balik sgt kelakar..

4) Di kawasan manakah tempat feveret anda bermain?
belakang umah aku...umah nenek aku..tp paling xleh blah aku suka main pondok2 kt kubur dkt umah aku..siap pasang khemah lg..just x tdo kt situ je...esk nye main kt situ lg..

5) Apakah cita-cita anda semasa kecil?
aku sgt byk cite2..mula2 cite2 yg biasa bdk2 ckp la..dktr..pas2 tgk cite cina yg polis 2..nk jadi polis lak..tgk cite ni nk jd pramugari la..ntah pape tol..

6) Apakah rancangan katun yg anda gemari dan masih ingat sampai skrg?
aku suke cite cardcaptor sakura..betol ke aku eja ni?emm nasib baik aku xpanh bercite2 nk jd mcm sakura 2..hahahaha..lg aku suke doraemon,ninja boy...eh aku pn layan gak usop sontorian ngan keluang man..hehehe

7) Makanan ringan apakah yg anda akan borong di kedai?
aku suke beli super ring..super ring lazat super ring riang..super ring super jom bergembira..ari 2 senior aku nyanyi lagu ni..xleh blah tol..

8) Nyatakan rakan zaman kanak-kanak anda yg anda teringin jumpa skrg?
sume aku dh sll jmpe..hehehe..dk sekampung je kot..tp rapat dia dh x mcm dulu..skrg mcm segan2..aku pn jarang dk umah..dr form 1 smpai skrg dk hostel je..yg sll jmpe pn sepupu2 je la..

9) Apakah gelaran anda semasa kecik?
paten..(faten)..2 je kot..hehe lupe..

10) Siapa yg mahu ditag?
aku nk tag sume org..
>munie
>kak long
>oyie
>ajim
>adaf
>kak siti
>kak husna
>kak ijan
>emm sape lg ek?
>sume yg baca blog aku....

finally..berjaya gak aku jwab tag dr kak chik ni..hehe..nk tdo la..dh lwt ni..gud nite sume..muaaaaahh.. :p

Friday, September 4, 2009

sleepwalking murder...

entry aku kali ni tajuk dia ye2 je english..sekali dia pny isi amek ko bm je kot...hahaha..
ni ha aku nk kongsi ngan sume pasal "sleepwalking" ni...
dulu2 aku xtau n x kisah pn pasal bnda ni..
tp bila aku kn find satu tajuk utk presentation,aku jmpa tajuk ni...
"sleepwalking murder"...
ngeri kn..
org yg jalan smbil tdo ni agak bahaya sebenarnya...
silap2 ari bulan leh terjun koridor..
mana tau kn..yela dh x sedar..
aku ada kwn masa kt mrsm dulu..
budak2 ni ckp dia suka jalan smbil tdo...
tp xd la dgr2 cite yg dia terjun koridor ke apa ke..
kiranya x smpai tahap merbahaya lg la...
tp utk pengetahuan korang..
sleepwalking ni leh smpai membunuh org tau...
mgkin kita x tau sbb kt malaysia mgkin xd kes ni
(atau aku je yg xtau..huhuhuu)
tp artikel yg aku jmpa smlm byk sgt cite pasal ni...
cite ni dlm Oktober 2003..manchester..
ada sorang lelaki nama Jules Lowe..
dia bunuh ayah dia ms dia ngah tdo...
ngah tdo ni leh bgn pas2 kuar bunuh ayah dia..
ikut statement dia 2 dia mmg xd masalah ngan ayah dia..
tp 2 la dlm keadaan x sedar pn kita leh wat bnda yg kita x sangka..
tp dia dibebaskan dr tuduhan 2 sbb dia ms 2 ngah tdo n dia pn x sedar..
cite kedua...
kt mana pn x ingat..thn 1997..
yg ni lg tragik...
Scott Falater bunuh bini dia dlm keadaan x sedar jgk..
ms ngah tdo...
tp dia bunuh isteri dia sgt kejam...
dia tikam 44x then dia buang bini dia dlm swimming pool..
ada saksi nmpk kejadian 2...
lps dia bunuh bini dia,dia tukar baju...
letak baju yg penuh drh 2 dlm boot kete dia then dia tkr pakai pijama balik...
pisau ngan brg bukti lain dia letak dlm tupperware then dia sorok dlm boot kete gak..
pas setel sume dia g tdo...
bila tgk cara dia bunuh 2 mcm dia sedar kn..
tp makhamah lepaskan dia..
mgkin betul la dia 2 betul2 x sedar...
tp ni la..
sgt bahaya klu dh kronik smpai mcm ni kn..
"sleeptalking" pn bahaya...
hehehe...
buatnya mengumpat org yg kita x suka dlm tdo mau tempah maut..
pas2 buatnya org 2 dk ngan kita gak...
hahaha...
tp sblm tdo 2 baca la ayat2 suci skit..
mintak jauh dr sume masalah 2...
takat ni je la entry kali ni..
xtau nk tulis apa dh..
nk pikir menu berbuka lak ni..
hehehe..

Thursday, August 27, 2009

welcome to our family..

welcome to our family...
kepada seorang baby boy..
akak ipar aku bersalin 2 ari lps (25/8/2009)...
kol 6.15 ptg...
kol 7.15 abg aku a.k.a abg chik msg aku ckp..
"dh selamat..dpt baby boy kol 6.15 td"...
mula2 memikir gak aku..
baru la aku ingat yg akak ipar aku due bulan ni...
hehehe...
yela..
diorang dk nun jauh di sarawak...
time abg aku balik sorang ari 2 akak ipar aku baru pregnant seminggu...
akak ipar aku pregnant pn aku x tgk..
betapa lamanya aku x jmpa diorang..
huhuhu...
so..
kepada muhammad akif irfan ngan khayra irdeena..
tahniah sbb dpt adik..
hehehe...
(mcm la budak2 tu paham apa aku ckp...)
kepada abg aku mohd khairul nazir ngan isteri, shahriza..
tahniah sbb dpt baby...
yg penting...
kepada muhammad adam imran...
welcome to our family...
maka dgn itu bilangan anak buah aku sekarang adalah seramai 11 orang..
sorang tgu turn...
so nk masuk 12 la...
hehehe...
ramai x?
gambar baby maaf la ya...
xd sbb papa dia xd mms gambar pn..
huhuhu..
maka dgn ini aku nk basuh baju ngan mandi..
(eh apa kena mengena basuh baju ngan mandi ni ngan entry kali ni???)
hehehe...
confius2...
last word...
selamat berpuasa utk semua umat islam...
semoga diberkati di bulan mulia ni...
insyaallah...
ni abg aku ngan wife dia...


ni akif irfan ngan khayra irdeena...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


n ni dia baby baru (muhammad adam imran)...

Wednesday, August 19, 2009

~SPECIAL COMEBACK~

LAMA SGT KN AKU MENYEPI DARI DUNIA BLOG NI KN..
AKU MASUK GAK KADANG2 TP AKU HANYA BACA BLOG2 YG AKU FOLLOW JE..
XD IDEA NK POST APA2 DLM NI...

LAGIPUN AKU XD INTERNET..
NI PN PINJAM KAWAN2 AKU PNY BROADBAND..
HIDUP KT SHAH ALAM NI BUKAN SENANG..
SELALU TERKEJAR2..
PENAT TIAP2 ARI..
TP KURUS 2 X JUGAK...
HAHAHAHA...

AKU SUKA BACA BLOG2 KAWAN2 AKU..
YG SLL UPDATE BLOG IALAH..
KAK SITI A.K.A MAMAAWISY..
KAK HUSNA..
WALAUPUN AKU X KENAL DIORANG TP AKU SUKA BACA CITE PASAL DIORANG...

YG AKU X SANGKA..
KAK SITI SAKIT..
SY XTAU AKAK SAKIT SEBENARNYA..
BILA BACA ENTRY AKAK BARU SY TAU..
AKAK SGT KUAT KN..
SY HARAP AKAK SIHAT SLL..

AKU PN XTAU SAMA ADA AKU AKAN KUAT MCM KAK SITI..
ADA MASALAH SIKIT PN MENGELUH...
MANJA SGT PN ADA..
TAH PAPE TOL KN..
HUHUHU...

TP AKU KENA BELAJA JADI KUAT N TABAH..
DK KT SINI KENA SABAR BANYAK2..
DENGAN KARENAH LECTURER LAGI..
KARENAH KAWAN2 LAGI..

TP AKU HARAP AKU AKAN JADI KUAT N TABAH..:)

Saturday, August 1, 2009

hepi friendship day kawan kawanku...

utk kawan kawanku yg paling aku sayang...

aku sentiasa ada utk kamu....

aku sayang kamu semua....

khas utk kawan ku dari :
+ kampung ku (kampung surau)
+ tadika (tadika kemas mulong)
+ sekolah rendah (sekolah kebangsaan mulong 2)
+ sekolah menengah (sekolah menengah mulong)
+ mrsm kuala krai
+ uitm jengka
+ uitm s.alam
+ chatterz
+ blogger

sape2 nk jadi kawan aku pn aku ucapkan HAPPY FRIENDSHIP DAY gak...sayang kamo semua..

apa yg penting...KERJSAMA..hehe

Friday, July 31, 2009

jokes to make you laugh...

Satu hari ketika baru saja tiba dr kuantan, aku singgah sekejap di KlCC.Aku ada something utk dibeli. Ketika aku sedang melihat brg dikedai,tiba-tiba perut aku terasa memulas.Apalagi aku pun terus bergegas ke tandas kat level satu.Masuk saja kat situ,aku tengok ada 3 bilik air.Satu tu bertutup,so aku pegi yg disebelahnya. Baru saja aku duduk,aku terdengar suara dari sebelah "Haa,camna sekarang ?" Aku pun bukan suka nak berbual ngan org yg aku tak kenal kat tandas tu.Ntah camna, akhirnya aku balas juga "Ok gak ler" Kemudian suara tu bertanya lagi "Ko nak gi mana ni??" Iskk..Aku mula rasa musykil skit..tapi aku kata "Aku nak balik, singgah sini nak beli brg sikit" Lepas suara tu bertanya lagi "Bila ko nak gerak ni??" Aku selamba jer kata. 'Lepas aku sudah ni,abis beli aku chow la". Kemudian aku terdengar lagi suara org sebelah tu berkata "Hei,aku call balik ko lepas nilah,tiap kali aku tanya soalan kat ko, mamat bodo sebelah aku ni asyik jawap jer!!!

Moral: jangan menyampuk time orang bercakap...

Sunday, July 19, 2009

pak cik itu sgt kejam!!!

ari ni aku g pasar pagi kt area shah alam with my "abang"..
saja nk kenalkan aku ngan suasana baru kt sini..
tp ni bkn cite yg aku nk bgtau..

td masa kitorang tgh makan...
ada sorang pak cik pengemis tiba2 jatuh sebelah aku..
aku terkejut...
tergamam..
ingatkn kenapa..

then aku tgk pak cik yg menjual kt gerai sebelah gerai yg kitorang mkn 2 marah2..
rupa2nya dia yg tolak pak cik 2..
tp aku x rasa dia tolak..
dia mcm humban pak cik pengemis 2...

pak cik pengemis 2 jatuh td..
siku dia abes kena habuk2..
daun2 kering...
dekat kening dia mcm berdarah sikit..
agaknya terseret dkt divider 2 sikit..

aku nk nangis td bila tgk pak cik pengemis 2 dibuat mcm 2..
mgkin pak cik pengemis 2 gila...
tp dia pn ada ati perasaan kn...
masa dia bgn 2 dia sapu siku dia...
sapu mata dia..
mgkin dia nangis td..
tp bila dia bgn terus dia jalan mintak ngan org lain..

aku terus stop mkn..
terkejut..
yg aku tau aku terus xleh mkn..
kesian sgt kt dia...
kenapa pak cik gerai 2 sgt kejam?
xleh ke bg sikit kt pak cik pengemis 2?

pak cik gerai 2 sgt kejam bg aku..
mgkin situasi ni sgt biasa kt sini..
tp ni pengalaman pertama aku..
pertama kali aku tgk..
dan aku rasa pak cik gerai 2 sgt x wajar..
aku ckp kt diri aku yg aku xkn jejak kaki kt gerai pak cik 2..
dia sangat kejam...

p/s : aku sgt sensitif kan?huhuhuhu

Tuesday, June 30, 2009

manggis oh manggis

manggis oh manggis
memang feveret aku ni
yg best nye aku dpt mkn sepuas2 nya sebelum aku masuk belaja
manggis ni bkn aku beli tau
segar dari pokok (jgn jeles)
hehehe

musim ni manggis aku byk berbuah
mentang2 mak aku pnah berhajat nk tebang beliau
hahaha
tp buah ni jgn mkn byk2
nt sakit perut
pesanan dari kementerian kesihatan negara bangladesh
hahahah

apakah ini?

Wednesday, June 24, 2009

puasa oh puasa~~

ari ni aku n mak aku puasa..
masa buke tadi aku ye2 nk masak nasi grg tomyam
yg aku cedok dr blog akak husna
ni blog dia www.husnafirdausadam.blogspot.com
anyway thanks ya akak sbb letak resipi dlm 2
hehe

punyala aku bersungguh2 di dapur
akhirnya berjaya jugak menu aku ari ni
nasi goreng tom yam
telur bungkus
air barli (walaupun barli aku x smpt masak)

alhamdulilah
cukup rezeki aku ari ni
hehehe

Monday, June 22, 2009

~~:..hari yg sangat penat..:~~

ari ni aku bgn awl2 pagi..kol 6 pg...(teringat zaman praktikal dulu)...tp ni bkn nk g praktikal tau..nk g medical check up je..yela klinik yg aku nk g ni pon juz klinik kerajaan..dktr pon xramai.then diorang just amek 10 org utk wat medical check up dlm sehari..2 pn bkn ari2 tau..ada hari2 tertentu...so pg td aku berangkat ngan mak aku awl2 pg lg..seangkatan ngan adik aku nk g sekolah..tp aku wat rilex aku la (sbb aku ingat xd org nk g awl2 pg mcm aku ni)..BUT smpai je kt sana rupa2nya ada dh org menunggu..huahuahua..nsb bek mak aku gesa aku pg td..klu x xdpt la aku wat medical check up ari ni...huhuhu..bkak je klinik sume org serbu..aku dpt no giliran yg ke 5..pas2 x sampai setengah jam je, terus penuh klinik 2..ngan org ngandung lg..ngan nk wat medical check up lg...huhuhu..rimas lemas hampeh sume ada...ingatkn giliran yg awl dpt siap awl..tp TIDAK..dipendekkan cite la kn..aku siap sume sekali dlm kol 11 pg..4 jam aku bertapa kt dlm klinik 2...hahaha..x penah lg aku cipta sejarah ni.then yg pelik nye akak yg dpt no giliran 1 tu x siap lg..nape aku yg siap dulu..hahaha..sgt kelakar.sume patient ari ni sgt tensen tau..sian dorang..walau pape pn gud luck kepada sape2 yg nk sambung belaja nt..mahupun matrik,diploma,ijazah,master or masterji sekali pn...hehehe

p/s : doktor kt sana hensem siot..hehehe..nama dia muhd shaifu nizam..nt aku bg korang tgk dia sain autograf kt borang aku..(padahal sain pengesahan je..hahaha..saje nk bg korang jeles)
alamak terlebih sudah..hehehe..marah lak hubby i tu..hahaha
sorry bang.. :P

Sunday, June 21, 2009

father's day..

emm
ari ni father's day kn
so happy father's day to all father in the world

sape2 yg masih punya ayah
jgn lupa hargai ayah2 anda
bkn bermaksud hargai ayah2 anda pd ari ni je
TETAPI TIAP2 HARI

andai aku masih pny AYAH
msti hidup aku sempurna
mcm dulu
punya mak n ayah

tp sekarang aku hny punya mak je
andai aku leh putar masa
aku akan hargai setiap saat masa aku bersama insan yg bergelar "AYAH"
tp semua dh x leh diundur lg

jika anda masih punya ayah
jgn hampakan harapan dia
jgn susahkan ati dia
jgn anda menyesal seperti AKU

emm
utk hari ayah ni
aku hny leh hadiahkan bacaan yasin
dan doa utk ayah yg berada di sana

al fatihah utk ABAH
dari adik....

Wednesday, June 17, 2009

aku telah kehilangan byk lemak...

ari ni aku g kb ngan kak long a.k.a mirazman
nk setel sikit2 hal sblm masuk degree
tp kan
aku penat sgt2

masa nk balik 2 tgu bas 2 jam
huhuhu
ddk sejam
berdiri sejam
akhirnya bas leh jalan

smpai umah je aku rasa nk patah kaki je
tp yg penting
AKU TELAH KEHILANGAN BYK LEMAK ARI NI
hahaha
akibat berjalan jauh n berdiri smbil tgu bas

tp
klu aku kurus pn ok gak kn
hahaha
terlebih sudah

tau xpe

ni gambar time aku dlm bas
hehehe
bosan sgt + penat gile

masa kat traffic lightkesian abg2 tu kena berdiri..nsb baik aku dpt ddk..x sia2 aku berebut naik td..hahaha

Tuesday, June 16, 2009

here i come...degree

semalam bersamaan 15.06.2009
keputusan aku untuk melanjutkan degree dh kuar
alhamdulillah
aku dapat perkomputeran netsentrik
(pelik ke nama course ni??sbb ramai yg xtau..huhu)
aku bakal melanjutkan pelajaran
di UiTM shah alam
alhamdullilah

mcm2 perasaan aku rasa
berdebar
sbb xtau mcm mana suasana shah alam
takut
takut degree ni susah
x sabar
sbb lama x belaja..rindu suasana belaja
risau
risaukan semuanya

tapi
aku akan datang dgn azam baru
hehehe
memulakan pengajian baruku dgn penuh semangat
insyallah

jom kwn2ku
kita menuju puncak
(eh silap)
kita menuju jaya
(eh mcm pelik lak)
hehehe
wlau pape pn
aku doakan kita semua
sama2 berjaya...

insyaallah...

Monday, June 15, 2009

bacala kwn2ku...

assalamualaikum..aku ada jmpa something yg sgt sedih.n aku nk kongsi ngan korang sume...korang baca la ek..jgn nangis tau..

(surat dari anak mak yang dah tak nakal)

Mak.....
Terlalu bosan rasaa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.......
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak undefinedtinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni......

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu......
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih......
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak......
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .......
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi......
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm...bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran... ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter.....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital.....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.......
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak......
Kiter masih ingat lagi....
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak.....?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni...
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak....!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak.....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib....
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak.....
nak cakap dengan mak.....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong....
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih....
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk univesiti....
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Saturday, June 13, 2009

sesi menjahanamkan gelas mak aku...

dlm masa seminggu
aku telah berjaya menjahanamkan
gelas mak aku sebanyak 2 biji
(walaupun gelas2 tu percuma SUNQUICK)

mak aku bebel gak
tp dia marah2 syg la
huhuhu

tapi
mak aku pn berjaya mematahkan
tangkai mug
sbb
masa 2 konon2 dia nk lakonan balik apa yg jadi
tp hasilnya
dia telah berjaya mematahkan tangkai mug 2
hahahah

kesimpulan nya
mak aku n aku sama je
hahaha

Wednesday, June 10, 2009

chef edura..

huhuhu...
semalam aku masak..
spageti bolognese ngan kek coklat...
utk besday adik ngan akak ipar aku...
1st time wat spageti..
x sangka sedap...
hahaha...
tp smlm apa yg aku rancang...
sume berjalan ngan lancar...
best...

tp ari ni...
anak buah kesayangan aku dh balik kl...
sedihnye aku...
huhuhu...
biasa tiap2 ari aku main ngan budak 2...
waa...
rindula kt dia..
si comel khairina...
huhuhu...

Friday, June 5, 2009

akad nikah my cousin (edisi kahwin bahagian 2)

semalam 4hb jun,sepupu aku kawin..
kitorang telah membuat rombongan cik zaiton seramai 30 org..
6 buah kete...

tapi...
semalam kitorang telah memalui detik2 cemas...
bkan apa...
yg depan sekali kete pak cik aku (ayah pengantin lelaki)...
dia bwk kete gile laju...
smlm kitorang main kejar2...
sbb kitorang xtau jalan..

dijadikan cite..
ada satu VIOS bg signal nk masuk...
tp mslhnya..
VIOS 2 asyik tekan brek je..
padahal dia ngan kete dpn die 2 jauh lg..
nek tensen kitorang...

maka dgn kepakaran abg aku wat DRIFT...
die potong VIOS lmbap 2...
smbil hon kuat2 kt VIOS 2...
kete kancil dpn VIOS 2 lak rapat gak ngan VIOS 2..
dr arah bertentangan lak ada kete...

abg aku terus potong kancil 2..
dan hasilnya kitorang selamat memotong kancil 2 tnpa langgar kete dr arah
yg bertentangan..
maka terhasil la adegan KB DRIFT mlm td...
hahaha...

ni beberapa gmbr yg smpt aku snap mlm td..

ni kat masjid..akad nikah

pengantin perempuan tgh duduk dgn santun nye...pengantin lelaki yg gabra..hehe.nsb baik sekali lafaz je mlm td..aku,adik aku ngan sepupu aku a.k.a mc sue
sepupu aku(kak tie a.k.a wife sepupu aku ngan mirah)akak ipar aku ngan khairina yg montel..



ni lak kt umah pengantin perempuan..

Wednesday, June 3, 2009

sape nk kawin???? (edisi kahwin bahagian 1)

Al-Kisah Kahwin Ada kebenarannya..............!!!

Ok.. sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun
ramai yg ader plan
nak
kahwin.
Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer
mudah banyak
persiapan yg perlu di aderkan... . ia memerlukan satu
perancangan yg
cukup
teliti bagi dua dua blah pihak

Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak
kahwin. Maknernyer
diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with
each other so
they
bergaduh and taklah jadi kahwin.

So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin.
Kalau kahwin
mestilah
nak buat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu,
majlis walimah
ialah
majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara
sahabat handai
jiran
tetangga dijemput hadir makan bersamer.

Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini
daripader
memikirkan
maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas
nikah.

Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos
untuk persiapan
majlis
ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin
berkahwin dan yg
ingin
berkahwin lagi.

1. Kadi :

At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang
misti kener gi
register
kat jabatan, and biler korang gi register korang
mistilah dah tahu asas
kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah.
Lepas register orang
bolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua
gi book plak.

kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:

Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek
sijil nikah. Tapi
when
u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never
ask for the
sijil
kursus... . whatever it is kan baik kalau korang pergi
attend the
kursus.
walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi
ader baiknyer kalau
kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.

kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok
tempat)

3. Book Mak Andam:

Mak Andam is one of the most important people dalam
perkahwinan. Nak
owang
pompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun
lamernyer. Of courselah,
lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six
months misti nak
book... later than that u might have a problem finding
one... .. kalau
ader
pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.

Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju
batman atau otromen
(mungkin mahal sikit)

4. Photographer:

Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer
sekali. Kalau tak
korang
kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah
pandai... . dah
pandai
amek studio, dah pandai amek outdoor.

Kos : RM800

5. Kompang / Hadrah

Unless korang nak pakai loktang takyah panggil
kompang. Kalau nak
panggil
at least 3 mths notice.

Kos :RM300

6. Dekorasi blok dan pelamin

Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang
transform jadi macam
istana
Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina
mampos... . letak
kacang
samer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak
kerander je kat
tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.

Kos :RM1000

7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja

Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner
owang nak makan?
Lainlah
kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.

Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)

8. Kerete

Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah
sewa kereter
(*naik
basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg
special punyer...
Merc ke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah.
Janganlah plak
badan
korang besau abih sewa Kancil... ... sampai besok pun
takleh masok!

Kos: RM300

9. DJ/Karaoke

Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan?
Lazimnyer owang
akan
engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band
industan, brass
band.
At least 6 mths mesti nak kener book.

Kos :RM850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat

Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang
kasi... tapi sekarang
dah
maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala,
sabun buku,
cokelat,
agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.

Kos : RM3000++

11. Miscellaneous

Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara
perkara kecik
ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender
bender seperti
Bunga
Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa
kolong blok, Tuala
rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar,
kelambu, langsir,
carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik
buat bungkusan, kad
jemputan... ...

Kos : RM2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH :
RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai
pandailah plus
sendiri.
Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... .
SELAMAT PENGANTIN
BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal... . yang dah lepas tu,
mungkin nak tahu
jugak sebab musababnyer... .. Zaman sekarang ni kan;
hantaran makin
naik
harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau
harga mas naik;
naik
lagi harga bakal2 bini.

Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah;
sengkek lah; tak
mampu
jangan ada hati nak kahwin lah; hai... macam-macam
story lagi. Biasanya
yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak
selalu ikutkan aje; ni
semua kerja orang pompan, dorang kata. Kadang2 ada
jugak pompan sendiri
yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut
survey; sekarang
paling minimum RM6000. Hantaran RM5000; RM4000 masih
ada jugak; tapi
dah
boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran
kira okay lah; tapi
ada
serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh
je belum ada lagi.

Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang
hantaran makin mahal.

Hah... korang bacalah:-

Sebab

1. Anak pompan sorang

2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat

3. Anak pompan paling jambu dalam family

4. Anak pompan kerja high post

5. Anak pompan biasa pakai barang branded

6. Anak pompan yang tastenya... berkajang-kajang kalau
disenaraikan

7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk
belanja kakaknya
sekaligus

8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap
segala-gala

9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas
eksekutif

10. Anak pompan tu pun jenis ek... semacam jer

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau
hantaran melampau
sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-

1. "Eh! Nak meniaga anak ke pe?"

Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih

2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni
asik pandai
mekap
je."

3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store
buat perhiasan."

4. "Kalau lawa macam Karisma Kapoor tu takpe jugak. Ni
idung pesek
macam
kena lenyek je."

5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"

6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan
yang lebih power
dari Catherine Zeta-Jones eh?"

Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak
dengar :-

1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita
ambik je. Member
tak
cerewet."

2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin
dulu. Lepas tu
bayar
pelan-pelan cara instalment."

3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je.
Duit majlis semua
kita
sponsor."

4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi
kita ada staff
discount. Korang cuma kasi 10% je."

5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free
pun takpe. Anak
pompan
kita ramai lagi."

6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi
hantaran tetap
sama.
Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak
kahwin-kahwin."

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak
abis punya;
jawapannya
:-

1. "Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much
ler."

2. "Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama
standard dengan kita
punya
expectation ler."

3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma
simpan American
dollars je."

4. "Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak
AMEX ke; Diners ke;
boleh kata semua credit card kita ada lah."

5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada
siapkan kereta
Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat
bawah tu."

6. "Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak
belikan dia baju
tidur.Murah nah?"

Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni.
Jadi untuk
pasangan2
yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan
family dalam hal
ni.


Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah
dengan kemampuan
pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan
hantaran mahal2.

Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time
badan
cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal
kerja tiga empat
macam
untuk kumpul duit. Ada pulak tu..yg terpaksa amik
personal loan.. bank
rakyat... bank Islam... atau guna kredit card.. lepas
kawin.. kepala
lagi
sewel, dok pikir nak bayar hutang, loan rumah, loan
kereta, loan
komputer,
'loan bini',.. tak tercapai lah maksud perkahwinan yg
sepatutnya
semakin
memudahkan kehidupan.. dah terbalik.. jadi semakin
susah. Entahlah... .
dunia... dunia... "

Dah nasib badan.........