Tuesday, September 20, 2011

selamat kembali kepada diriku

assalamualaikum..
alahai lama betul aku meyepi kali ni..
xtau nk cerita apa sebenarnya..
lagipun agak bz dgn satu lg blog..
blog peribadi a.k.a diari la konon2 nye..
hehehe..

selepas abes belaja ari tu aku memulakan kerjaya aku dgn kerjaya seorang penanam anggur yang amat berjaya..
selain kerjaya sbg penanam anggur, aku ada gak amek job sbg bibik sementara..
jadi bibik kemas umah jaga budak2 kecik..
hahahaha..
ayat nk gempak je..
setakat kemas umah sendiri ngan jaga anak buah pn kecoh ke nyah..
hahaha..
apa pn x bleh..

ni pun aku dh mula berjauhan dgn keluarga..
dgn mak aku..
dgn adik aku..
and dgn anak2 aku 2 orang tu..
mak bapak diorang xpayah masuk list la ya..
hehehe..
aku stay dgn akak aku skrg..
jadi bibik terhormat sementara dapat kerja..
attend interview smlm mcm hancuss je..
bleh plak vice president company tu sendiri yg soal aku..
berdua dgn amoi tu mmg bikin aku ketarrr..
cakap melayu mmg dia x paham..
hentam jela speaking..
dia x paham suka ati la..
tp tgk dia angguk je..
so aku agak dia paham la ye..
hehehe..

bila dh berjauhan mcm ni aku mula la rindu kt org2 berkenaan..
jom kte sama2 tengok siapakah org2 yang berkenaan..
(sila rujuk gambar di sebelah kanan blog -mereka yang bersamaku)

pertama..
my mom..
of cos aku paling rindu mak aku..
ari aku nk dtg sini seharian aku berendam air mata..
sb xnk tggl dia..
tiket dh beli..
aku bt drama ckp xnk datang..
hehehe..
marah mak cik tu..
tp aku tau dia marah2 syg..
siyes aku rindu mak aku..
setakat ni ari2 aku akan call dia..
xckp byk pn xpe.
jz tanya dia bt apa masak apa..
yang penting aku nk tau dia sihat ke x..

kedua..
akak aku..
xpayah la nk rindu2 sgt dia tu..
ari2 dia tgk muka aku..
dia dok sebelah bilik aku je kot..
hahaha..
pagi tadi dia kejut aku ms dia nk g keje..
mamai aku bgn..
dia tggl kunci pastu dia suh aku psg mangga lps dia pegi..
aku dhla mamai2..
mata pn x bukak penuh lg..
dia plak suh aku bukak satu kunci tu..
tanggalkan dari kunci banyak2 tu..
bleh x bayangkan aku ngan mata separuh terbuka nk bukak kunci tu..
dgn mata rabun lagi..
spek x pakai..
rapat je kunci tu kt mata aku..
hahaha..
ari ni misi aku nk kerjakan umah dia..
semoga berjaya kepada diriku..

ketiga..
adik aku..
kt dia aku rindu suam2 kuku je..
bleh x mcm tu?
hahaha..
kt umah ari tu ari2 gaduh dgn dia..
xpe2 biar dia rindu aku bila aku jauh mcm ni..
dia skrg tgh exam trial spm..
elok2 la jawab soalan tu..
bak kata ma..
jawab soalan yg dia bg jgn jawab bnda lain..
hehehe..
adik aku skrg kena g sekolah dgn basikal la..
sb dlu aku yg jadi driver dia..
amek anta g sekolah..
sabo jela dik oi..

keempat..
haaa sape la tu..
x kenal x kenal..
hahaha..
tu pak cik epul khairina punya..
pak cik ni pn aku rindu..
rindu suam2 kuku jugak la..
sb klu rindu banyak2 nt ada org marah..
awek pak cik marah nt mati le..
awek pak cik klu marah mesti kembang2 hidung dia kn..
haaa yg tu sy takut..
acik epul ni khairina punya..
suka sgt bdk tu klu ckp dgn pck..
setiap kali aku pgg fon mesti khairina tau2 je aku tgh msg atau ckp fon dgn pck..
mula la dia buat ayat..
nak acik epul..
haaa tu maknanya dia nk gayut ngan acik epul dia..
tp ckp "acik epul keje"..
dok ulang je ayat tu..
alkisahnya aku la yg mengajar bdk tu jawab "acik epul keje"..
sb dia tanya aku ari tu..
acik epul mana..
aku ckp la acik epul keje..
skrg klu aku tanya acik epul mana..
sah dia akan cakap "acik epul keje"..
xkirala pukul berapa ari apa pn..
kol 12 tgh mlm pn acik epul keje bg dia..
hahaha..
kdg2 ada gak menyelit nama aku..
apa yg bdk tu merepek pn xtau la..
yg si pck tu layan jela ye..
hehehe..

then..
N.com..
rindu korang la..
rindu time kte serumah dlu..
time belaja..
time lepak2 tajmaah ngan sabar menanti..
serius rindu sgt korang..
skrg masing2 tgh sibuk menentukan hala tuju hidup masing2..
mana2 yang nk kawen tu jgn lupa kt mak korang ni..
aku nk jgk terima menantu kedua..
cucu dh ada sorang..
hehehe..
teringat time stay up mlm2 siapkan keje..
bila keje x siap mula la otak tingtong sorang2..
kol 4 pg pn sanggup turun tapau roti canai..
hahaha..
time gelak paling best..
masing2 xnk kalah klu gelak..
aku xpayah ckp la..
mmg dh sedia gelak kuat..
time gelak tu lantak la org dgr ke x..
bila dh abes tu mula la pk org lain dgr ke x sebenarnya..
hahaha..
serius aku rindu sgt korang..
bila la leh lepak ngan korang lg ya..

then yang terakhir..
cs231 kelas aku..
teman belajar a.k.a teman bergelak ketawa..
seronok sekelas ngan korang tau..
yela kelas kte pn 18 org je..
balik2 muka sama je aku tgk..
hahaha..
tp elok la sb bila dh sikit tu kte jadi makin rapat..
rindu time dlm kelas ngan korang..
tdo dlm kelas time rehat..
kt laman najib pn selalu jadi port tdo kte..
hahaha..
lepak2 kt cafe..
waaa rindu sgt kt korang..
teringat kelas encik rais..
encik rais selalu jadi tmpt kte mengadu..
kak atin pn sll usik encik rais yg hensem tu..
ni kak atin dh kawen so xleh ngorat encik rais dh k..
hehehe..
kelas wireless dgn Dr K..
seronok..
serius ngan korang la aku paling best tau..
pengalaman belajar yg paling best..
lps ni entah bila la dpt jmpa korang lagi..

apa2 pn mmg mereka yang bersamaku ni mmg aku syg sgt2..
diorang la yg ada dgn aku selalu..
selalu jd teman aku yg paling baik..
aku syg korang sume..
diorang la aset aku..
family aku..
kwn2 aku..
hidup aku..
semoga kte dpt apa yg terbaik dlm hidup kte k..
i love u all..






Saturday, July 2, 2011

mari menanam anggur

assalamualaikum..
setelah sekian lama menyepikan diri dr dunia blogging ni aku kembali dgn imej seorang penanam anggur..
yess..
penanam anggur yg baru berjinak2..
atau dlm erti kata yg sebenar seorang penganggur..
setelah 2 tahun berhempas pulas dgn degree ni aku telah berjaya menghabiskan degree aku ni..
and aku juga berjaya menghabiskan training certificate microsoft aku..
sekarang aku berada di kampung halaman..

haishh xtau plak nk cite apa..
fullstop jela..

Thursday, June 9, 2011

setelah lama menyepi~

assalamualaikum..
semakin ari semakin xd modal nk update kt blog ni..
nk kata xd masa..
masa aku terlalu banyak sekarang..
pagi kol 9 smpai 5 ptg aku ada training..
dalam kelas pn apa aku buat?
main games, facebook, email, blogwalking..
tp yg penting lab exercise aku buat hokey???

sekarang ni aku tgh attend 3P training which provided by prestariang..
aku amek certificate utk microsoft (asp.net)..
kitorang pny trainer nama dia Mr Sim..
sgt pendiam orgnya..
mula2 dia senyum nipis je..
skrg je leh nmpk dia senyum lebar sikit..

semakin ari semakin memikirkan hala tuju aku selepas ni..
dh abes belaja ni nk keje kt mana..
kelantan or area sini?
tp peluang lebih byk kt sini..
tp mak aku ada kt kelantan..
emm dilema dilema..
satu lagi dilema ialah abg aku suh keje cepat2..
aku mmg nk keje cepat2 tp memikirkan tahun ni kalau leh aku nk puasa kt umah..
sebab dr form 1 lg aku dh dok jauh dari family so aku xdpt berpuasa puas2 kt umah..
ikutkan ati aku nk balik kampung then keje biasa2 dlu..
lepas raya baru aku nk cari keje yg lebih okay..
tp entah la..
mcm2 aku pk skrg..

skrg ni dlm lab sangat la panas okey..
air cond ni kadang2 jadi kadang2 x..
nasib baik aku pakai baju nipis sikit ari ni..
Mr Sim tgh mengajar kt depan..
tp aku???
update blog..
ok aku mmg student yg nakal..
x masuk lg tang aku tdo di sebalik monitor pc ni..
pg td dh tdo so skrg online la plak..
rasa mcm xd modal nk membebel..
esok2 la aku kembali ngan cite baru..

p/s : macam2 aku pk skrg..susah ya nk jadi org dewasa ni..hehehe

Saturday, May 21, 2011

sekembalinya cik puan faten edura

assalamualaikum..
jangan sesape ada muntah baca tajuk entry aku ya..
yela xd angin ribut tetiba dpt title cik puan..
kehkehkeh..
skrg ni simpton kemalasan meng"update" blog sgt la ketara..
ni nk mandi n makan pun malas..
adehh apa la nk jadi cik puan faten edura oi..

sekarang ni budak2 uitm sume cuti semester..
cuti panjang woo bulan 9 lps raya ni masuk sem baru..
tp haku???
masih berada di shah alam demi sebuah certificate..
certificate yg akan ikhtirafkan aku sbg developer web yg berjaya..
cewahh betul ke apa aku ckp tu?
tp aku mmg berada di sini utk training for asp.net developer..
untuk microsoft punya certificate..

ari pertama n kedua training utk softskill..
cara nk tingkatkn keyakinan bagai la..
then macam2 la..
ari 1st aku g kursus tu mmg balik tu terus pengsan!!!!
kol 9 mlm aku dh gol..
kelas everyday kol 9 pg smpai 5 ptg..
klu gini gayanye mcm mana aku nk keje nt?
pastu klu kawen nk balik uruskn umah lg?
klu dh ada anak uruskan anak lg?
wah pengsan2..
tp aku tabik la kt akak2 yg bekerjaya ni..
yg ada family..
lps balik keje leh uruskan rumahtangga ni lg..
agak2 aku leh x jadi mcm diorang satu ari nt?
insyaallah ye x..

so ari minggu yg permai ni aku nk rehat puas2..
nt la aku cari idea nk bebel apa kt blog ni..
haa pok cik yg femes tu baru sembuh demam..
gile lama dia demam kali ni..
risau jadi pape je..
adeh pok cik pok cik..

p/s : next entry xtau bila plak..dia kena tgk kerajinan cik puan faten edura ni.. =)

Monday, May 9, 2011

cun selalu

Aku Suka Bila Kau Ketawa
Kau Buat Aku Senyum Ke Telinga

Aku Suka Bila Kau Tersipu
Merah Muka Hendak Sembunyi Malu

Aku Disini Dengan Kamu
Kalau Boleh Biar Selalu
Kerna Kau Kini Ada Dalam Hatiku

Hanya Kau & Aku Sentiasa
Pedulikan Apa Orang Kata
Kita Berdua Sama Saja
Hanya Ingin Cari Bahagia
Aku Jumpa Waktu Kita Bersama

Buangkan Tisu Basah Airmata
Pimpin Tanganku Untuk Selamanya

Jangan Biarkan Hati Kamu Resah
Kasih Aku Temu Percayalah

Hanya Kau & Aku Sentiasa
Pedulikan Apa Orang Kata

Kau Dalam Diri Ku Selalu
Engkaulah Yang Aku Mahu

Hanya Ingin Bersamamu…
Hanya Ingin Bersama Kamu….

p/s : lagu ni ditujukan khas buat insan tersebut.. :)

Monday, May 2, 2011

rezeki nasi goreng pataya..

assalamualaikum..
alkisahnya ari ni gigi aku x bape sihat..
so aku nk ngelak dr makan nasi la konon nye..
so td malam aku makan roti je..
tp dasar perut org melayu aku so aku kena makan nasi jgk..
x jalan la klu isi perut ngan roti je..
hehehehe..

kol 1.00 pg aku ajak kak de teman aku makan..
sebab aku mengidam nk makan nasi grg pataya..
xtau nape dr ptg td lg aku rasa nk makan sgt nasi grg pataya tu..
mcm x nyempat2 tgu esk je..
so kak de pn teman la aku turun makan kt kedai bawah tu..
sabar menanti ye kwn2..
dh xd org dh time kitorang g tu..
so x tgu lama la..
dh org x ramai aku pn makan gaya bebas la..
kaki letak atas kusi depan..
mula2 aku order nasi grg pataya ngan limau suam..
kak de order teh o ais je..
then kak de tambah order sup ayam..

makan pny makan..
kenyang dh so nk naik atas la..
kitorang pn g la kt kaunter nk bayar..

aku n kak de : sebut apa yg kitorang makan td..
pak cik cashier : dh ada org tlg bayarkan dh korang pny..
aku n kak de : hah?sape?
pak cik cashier : lelaki yg dua org pakai baju oren td.naik moto.korang kenal x?
aku n kak de : x kenal.biar betul pak cik?
pak cik cashier : pak cik ni org meniaga.xkn nk tipu kot pasal duit ni..
aku n kak de : terdiam..then kitorang ckp xpela pak cik.terima kasih..

what???
sape la baik ati sgt tlg bayarkan td ek?
masalah nye kitorang x kenal pn sape diorang..
mmg aku ada tgk kt diorang 2 org tu td..
tp x sangka la diorang tlg bayarkan plak..
kira mintak halalkn la ya..
klu jmpa tgh jalan pn kitorang x kenal tau..
terima kasih la ya..

p/s : tb2 rasa mcm adegan dlm drama atau filem.hehehe

cinta

Jika kita mencintai seseorang..

Jika kita mencintai seseorang, kita akan senantiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.

Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mau mencuba.
Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup.
Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi, jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan, walaupun mereka telah dikecewakan.
Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati.
Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan Kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehingga kamu kehilangannya.
Pada saat itu, tiada guna penyesalan karana perginya tanpa berkata lagi.

Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya. Kisah silam tidak perlu diungkit lagi, kiranya kamu benar-benar mencintainya setulus hati.

Hati-hati dengan cinta, karana cinta juga dapat membuat orang sehat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin jika cintanya itu disambut oleh para pecinta PALSU.

Siapapun pandai menghayati cinta, tapi tak seorang pun pandai menilai cinta karana cinta bukanlah suatu objek yang boleh dilihat dari mata kasar, sebaliknya cinta hanya dapat dirasakan melalui hati dan perasaan.

Cinta sebenarnya adalah membiarkan orang yang kamu cintai menjadi dirinya sendiri dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kamu inginkan.

Jika tidak, kamu hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kamu temukan didalam dirinya. Cinta bukanlah kata murah dan lumrah dituturkan dari mulut ke mulut tetapi cinta adalah anugerah Tuhan yang indah dan suci jika manusia dapat menilai kesuciannya.

Bercinta memang mudah, untuk dicintai juga memang mudah.
Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itulah yang sukar diperoleh.