Wednesday, August 11, 2010

hachiko a dog tale

malam ni aku nk cite pasal satu movie ni..
hachiko a dog tale..
cite ni cite tahun 2009..
cite ni sangat2 sedih..
ni aku baru lepas tgk n baru lepas menangis..
alamak kantoi...
tp cite ni sgt best n sgt menyentuh hati...
cite ni based on true story tau..

cite ni mengisahkan seekor anjing yg dijumpai oleh sorang professor ni..
dia jumpa kt stesen ketapi..
masa tu hachi kecik lg.
dia bwk balik umah walaupun wife dia xbg..
lama2 wife dia bg dia bela hachi..
hachi ni selalu ikut dia g stesen ketapi..
kira anta professor ni g keje kt stesen ketapi ni la..
lps professor tu naik ketapi hachi balik la umah..
kol 5 sharp hachi akan tunggu professor tu balik dpn stesen ketapi..
everyday smpai sume org kt situ dh kenal hachi..
hachi ni x pandai main bola yg tuan dia baling and suh ambik balik tu..
tp masa hari yang tuan dia nk meninggal tu tiba2 hachi nk main mcm tu..
dia mcm ajak tuan dia main bola tu la..
dia ikut professor tu kt stesen ketapi n ajak professor tu main kt situ..
dia mcm xbg professor tu g keje..
professor tu pun bwk la bla hachi tu g keje n dijadikan cite professor tu kena mcm heart attack kt kelas dia..
ptg tu hachi mcm biasa la tgu professor tu kt depan stesen ketapi tp professor tu xdtg2..
hachi tgu smpai kol 10mlm then menantu professor tu dtg bwk hachi balik..
hachi xtau tuan dia dh meninggal..
dia asyik tgu je professor tu..
lps tu anak professor tu nk bela hachi tp hachi asyik tgk ke luar je bila bunyi ketapi..
anak professor tu pun lepaskan hachi..
everyday hachi tgu tuan dia kt dpn stesen ketapi tu..
selama 10 tahun..
smpai la hachi sendiri mati..
dia x mengerti yang tuan dia dh meninggal..
bila aku tgk loyal dia pd tuan dia buat aku sedih sgt..
everyday tgu tuan dia balik..
semua org kesian kt hachi tp dia mana faham kn..
dia tunggu tercongok kt depan smpai la dia dh tua n mati..

cite ni cite betul kt jepun taun 1930 an klu xsalah aku..
sgt sedih kn..
atau aku yg terlalu emosional..
wahahahaha...

ni la hachi..n tempat dia selalu tgu tuan dia..
pic dr google..

1 kata-kata:

ana said...

sedihnya...haiwan pun tahu menghargai kasih sayang...manusia kena la lebih baik dr tu.