Wednesday, June 3, 2009

sape nk kawin???? (edisi kahwin bahagian 1)

Al-Kisah Kahwin Ada kebenarannya..............!!!

Ok.. sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun
ramai yg ader plan
nak
kahwin.
Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer
mudah banyak
persiapan yg perlu di aderkan... . ia memerlukan satu
perancangan yg
cukup
teliti bagi dua dua blah pihak

Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak
kahwin. Maknernyer
diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with
each other so
they
bergaduh and taklah jadi kahwin.

So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin.
Kalau kahwin
mestilah
nak buat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu,
majlis walimah
ialah
majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara
sahabat handai
jiran
tetangga dijemput hadir makan bersamer.

Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini
daripader
memikirkan
maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas
nikah.

Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos
untuk persiapan
majlis
ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin
berkahwin dan yg
ingin
berkahwin lagi.

1. Kadi :

At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang
misti kener gi
register
kat jabatan, and biler korang gi register korang
mistilah dah tahu asas
kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah.
Lepas register orang
bolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua
gi book plak.

kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:

Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek
sijil nikah. Tapi
when
u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never
ask for the
sijil
kursus... . whatever it is kan baik kalau korang pergi
attend the
kursus.
walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi
ader baiknyer kalau
kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.

kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok
tempat)

3. Book Mak Andam:

Mak Andam is one of the most important people dalam
perkahwinan. Nak
owang
pompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun
lamernyer. Of courselah,
lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six
months misti nak
book... later than that u might have a problem finding
one... .. kalau
ader
pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.

Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju
batman atau otromen
(mungkin mahal sikit)

4. Photographer:

Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer
sekali. Kalau tak
korang
kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah
pandai... . dah
pandai
amek studio, dah pandai amek outdoor.

Kos : RM800

5. Kompang / Hadrah

Unless korang nak pakai loktang takyah panggil
kompang. Kalau nak
panggil
at least 3 mths notice.

Kos :RM300

6. Dekorasi blok dan pelamin

Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang
transform jadi macam
istana
Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina
mampos... . letak
kacang
samer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak
kerander je kat
tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.

Kos :RM1000

7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja

Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner
owang nak makan?
Lainlah
kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.

Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)

8. Kerete

Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah
sewa kereter
(*naik
basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg
special punyer...
Merc ke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah.
Janganlah plak
badan
korang besau abih sewa Kancil... ... sampai besok pun
takleh masok!

Kos: RM300

9. DJ/Karaoke

Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan?
Lazimnyer owang
akan
engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band
industan, brass
band.
At least 6 mths mesti nak kener book.

Kos :RM850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat

Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang
kasi... tapi sekarang
dah
maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala,
sabun buku,
cokelat,
agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.

Kos : RM3000++

11. Miscellaneous

Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara
perkara kecik
ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender
bender seperti
Bunga
Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa
kolong blok, Tuala
rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar,
kelambu, langsir,
carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik
buat bungkusan, kad
jemputan... ...

Kos : RM2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH :
RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai
pandailah plus
sendiri.
Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... .
SELAMAT PENGANTIN
BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal... . yang dah lepas tu,
mungkin nak tahu
jugak sebab musababnyer... .. Zaman sekarang ni kan;
hantaran makin
naik
harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau
harga mas naik;
naik
lagi harga bakal2 bini.

Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah;
sengkek lah; tak
mampu
jangan ada hati nak kahwin lah; hai... macam-macam
story lagi. Biasanya
yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak
selalu ikutkan aje; ni
semua kerja orang pompan, dorang kata. Kadang2 ada
jugak pompan sendiri
yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut
survey; sekarang
paling minimum RM6000. Hantaran RM5000; RM4000 masih
ada jugak; tapi
dah
boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran
kira okay lah; tapi
ada
serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh
je belum ada lagi.

Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang
hantaran makin mahal.

Hah... korang bacalah:-

Sebab

1. Anak pompan sorang

2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat

3. Anak pompan paling jambu dalam family

4. Anak pompan kerja high post

5. Anak pompan biasa pakai barang branded

6. Anak pompan yang tastenya... berkajang-kajang kalau
disenaraikan

7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk
belanja kakaknya
sekaligus

8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap
segala-gala

9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas
eksekutif

10. Anak pompan tu pun jenis ek... semacam jer

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau
hantaran melampau
sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-

1. "Eh! Nak meniaga anak ke pe?"

Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih

2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni
asik pandai
mekap
je."

3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store
buat perhiasan."

4. "Kalau lawa macam Karisma Kapoor tu takpe jugak. Ni
idung pesek
macam
kena lenyek je."

5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"

6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan
yang lebih power
dari Catherine Zeta-Jones eh?"

Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak
dengar :-

1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita
ambik je. Member
tak
cerewet."

2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin
dulu. Lepas tu
bayar
pelan-pelan cara instalment."

3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je.
Duit majlis semua
kita
sponsor."

4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi
kita ada staff
discount. Korang cuma kasi 10% je."

5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free
pun takpe. Anak
pompan
kita ramai lagi."

6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi
hantaran tetap
sama.
Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak
kahwin-kahwin."

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak
abis punya;
jawapannya
:-

1. "Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much
ler."

2. "Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama
standard dengan kita
punya
expectation ler."

3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma
simpan American
dollars je."

4. "Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak
AMEX ke; Diners ke;
boleh kata semua credit card kita ada lah."

5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada
siapkan kereta
Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat
bawah tu."

6. "Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak
belikan dia baju
tidur.Murah nah?"

Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni.
Jadi untuk
pasangan2
yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan
family dalam hal
ni.


Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah
dengan kemampuan
pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan
hantaran mahal2.

Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time
badan
cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal
kerja tiga empat
macam
untuk kumpul duit. Ada pulak tu..yg terpaksa amik
personal loan.. bank
rakyat... bank Islam... atau guna kredit card.. lepas
kawin.. kepala
lagi
sewel, dok pikir nak bayar hutang, loan rumah, loan
kereta, loan
komputer,
'loan bini',.. tak tercapai lah maksud perkahwinan yg
sepatutnya
semakin
memudahkan kehidupan.. dah terbalik.. jadi semakin
susah. Entahlah... .
dunia... dunia... "

Dah nasib badan.........

2 kata-kata:

muNee said...

kirenya ak blh la mntk mhl kn sb ak sorg je ank pmpuan dlm family...hehehehe

edura said...

hahaha..leh la munie..hantaran mahal2 terus..hehehe