Tuesday, December 7, 2010

kisah kawen

tiba2 terfikirkan pasal kisah nk kawen..
sb ada kwn2 aku yg dh nk kawen n kakak aku pn nk kawen gak..
sb kisah kawen ni ada byk pendapat sebenarnya..

first..
kawen ni sbnrnya wajib akad nikah je kn..
duit hantaran n hantaran yg mahal2 tu xd pn xpe..
tp org sekarang asyik tgk pd duit hantaran n hantaran2 tu sume..
akan dgr la kt mulut2 org yg dtg masa kenduri..
"berapa duit hantaran dia?"
"eh..xd duit hantaran ke?"
and mcm2 la kn..
aku pnah dgr dlm radio yg skrg org asyik berhutang utk kawen..
lps kawen pakat2 sengsara nk bayar hutang kawen..
semata2 nk nmpk grand kenduri tu..
and semata2 nk ttp mulut org yg akan bercakap2 nt..
klu xd hantaran ke apa ke nt org akan ckp..
"ada pape ke yg jadi?"

second..
ada aku baca dr blog kawan aku sendiri..
kawen ni kita nk grand2 sebab kita kawen sekali seumur hidup..
masa tu la kita nk wat majlis yg grand2..
mcm skrg org nk buat majlis kawen atas udara la dlm air la..
sb majlis kawen tu sekali je dlm hidup kte..
x salah jgk kn klu nk buat mcm tu..
betul jgk pendapat mcm tu..

tp utk pendapat aku..
ukurla baju di badan sendiri..
kalau rasa mampu nk buat grand2 xsalah nk buat grand2..
tp klu x mampu cukup la sekadar yg wajib tu..
mulut org mmg xleh nk tutup..
biarla org nk ckp apa asalkan kita tau benda yg sebenar..
mmg betul kawen tu sekali seumur hidup tp xkn la kita berhutang sana sini kerana ORANG LAIN..
kalau mampu x salah nk wat majlis grand2 ala2 WEDDING OF THE YEAR..
klu x mampu x salah jgk nk wat biasa2...

bagi aku plak..
kalau bleh aku xnk bersanding2 ni..
just cukup wat sederhana..
kalau bleh xnk kenduri besar2 sgt..
cukup la wat kenduri kesyukuran + tahlil je masa aku kawen tu..
xnk persalinan byk2 ni..
cukup satu persalinan je..
tp ni perancangan skrg la..
calon pun xd lg..
kena tgk jgk bakal suami pny perancangan..
ni hanya isu yg terlintas di fikiran..
tgk dlm facebook ramai kwn2 aku kena tag kt kad kawen..
tp masing2 pny pendapat lain2 kn..
ni cuma pendapat aku je.. :)


4 kata-kata:

oyiesan said...

like

Agym said...

like~

chah~ said...

uhuu.. sokong baby..

faten edura... said...

oyie,ajim ngan kak chik : hehehe..saje2 xd keje sb tu wat entry gini..