Saturday, July 31, 2010

finally

finally..
aku dh boleh bernafas..
setelah projek network design aku dh siap..
tu pun dengan macam2 cabaran..
2 hari dok umah nadirah..
2 hari x cukup tdo..
tdo kol 6.30pg..
orang lain time tu nk bangun dh tp aku br nk tdo..
setelah bermacam2 halangan dilalui oleh kami berempat kami berjaya..
tugasan kami ialah..
setup internet connection using linux OS..
satu laptop akan jadi server then dua laptop lg try to get connection from that server..
penat2..
next lab dengarnya satu laptop kena jadi router..
macam mana la nk buat tu..
guna linux pulak tu..
laptop ni dh ada dua OS sekarang..
leh guna linux or windows..
makin dekat nk grad makin susah..
minggu ni minggu paling tough..
ni pulak rasa macam nk demam..
tdo pun rasa mcm x cukup..
penat2..
ni pun baru berpeluang berblogging...
baru sempat spend masa utk diri sendiri..

p/s : my mom call petang td suh balik kampung sb rambutan dh masak..sonoknya...

Monday, July 19, 2010

34th bon odori but it's my 1st bon odori

selasa lepas sensei bahasa jepun aku bgtau sabtu ni ada bon odori @ harvest festival bg orang jepun..sound interesting tp mcm berminat hanya aku, hetty ngan intan..emm bisa diatur..kitorang nk pergi..confirm..tempahan dibuat melalui facebook..balik umah aku bgtau housemate.diorang pakat2 nk g..so kitorang g la bon odori ngan bas uitm..free of charge..bon odori ni buat kt seksyen 21 je..ingatkan festival ni x dapat sambutan sb kitorang xd nmpk dia punya banner kt tepi2 jalan..tp bila smpai tu mak ai ramai gile org..masing2 pakai utaka @ kimono..rasa mcm dok jepun pulak..jalan jgn cakap..jammed..turun bas kitorang masuk bersesak2..dpt free kipas bon odori..yg menarik sgt kitorang dpt tengok ramai sangat org jepun yg datang..semua pakai utaka..chinese ngan melayu pun ramai pakai utaka..anak2 jepun yg kecik2 pun pakai..kejar2 sesama diorang.so cute..jalan2 kt booth makanan..tp takut nk makan..sume makanan jepun..xpenah dengar sume tu..was was nk makan..tp ada je org islam yg makan makanan tu sume..at last aku beli macha macha bun @ bun butter je kot sbnrnya ngan tuna onigiri..sb yg ni je aku rasa mcm selamat je utk dimakan..hehehe..beli minuman ngan makanan then ddk kt padang..org mmg ramai sgt2..xtau dtg dr mana sume org ni..sume pakat piknik atas padang..ada pentas kt tengah2 dgn gendang..tepat kol 7 ada pembukaan ngan gendang..menarik..then acara menari utk bon odori tu..ramai ikut menari keliling pentas tu..round ke 2 nani ngan intan join diorang..aku ngan yg lain ddk je..tp kitorang x sempat ngan round ke 3 sb masa tu kitorang nk balik dh..tp bon odori mmg BEST!!!!

jom tgk gambar..







Monday, July 12, 2010

final match fifa 2010

malam td spain vs belanda @ netherland @ holand..aku x sokong sesape sb hatiku tetap dgn germany tp ati terasa nk merasai kemeriahan final match ni kt ict..dekat saje dgn umah aku..lgpun hotfm ada kt situ..confirm ramai dtg tengok..so dlm area kol 1 pg aku, kak long ngan munie jalan kaki ke ict..tgk mcm xramai org lalu lalang..bila smpai dekat skrin tu mak aiii ramainya orang..semua dh duduk penuh atas padang tu..kitorang dhla lupa bwk paper nk wat lapik duduk so dudukla atas selipar..fafau, ag ngan fbi dh ada..ngah riuh kt depan tu..menteri besar selangor pn ada..layanla lawak diorang tu sblm start match..ada mcm2 la diorang buat pertandingan then hadiahnya jersi belanda ngan spain..kitorang kt belakang ni mmg xdpt pape la..tgk saje..memang ramai orang..rasa la kemeriahan..ada yg conteng muka wat kaler pasukan masing2..ada yang pakai pelbagai topi ntah pape..vuvuzela xpyh cakapla..belakang aku ramai gila tiup benda tu..mmg riuh la malam td..tp ada sorang lelaki tu xleh blah..dia tiup vuvuzela tp bunyi dia kecik sgt..munie pun ckp "sape rasa nafas x panjang xpyhla beli benda tu..wat membazir je"..hahaha..sgt best semalam bila ada org berdii depan kitorang hadang skrin kitorang akan menjerit "orang depan sila duduk"..hehehe..masa spain ngan belanda main tu gila riuh diorang..byk pulak kad kuning ngan gol yg nyaris nk masuk..mmg seronok la sb aku x penah tengok bola ramai2 mcm semalam..org belakang aku dok ngutuk referee ngan pemain mana ntah yg botak tu..kelako dengar bdk tu ngutuk..yg paling best tengok ialah
encik puyol..hehehe..sebab rambut dia la..org belakang aku pun sibuk memanggil puyol..ada stu scene dia nk tanduk bola..bila wat gerak perlahan scene tu macam si puyol tu wat iklan syampu pulak...hahaha..tp aku sebenarnya x suka puyol..sb dia la germany kalah ari tu..(x suka x suka)..hehehe..dh abis bola sume kitorang balik jalan kaki..best sgt jalan ramai2..sb ramai student yg duduk area flat ngan pusat komersial yg datang tgk bola kt ict..rasa mcm balik dari aktiviti kolej masa kt jengka dlu..jalan kaki balik ramai2..sampai umah dlm 5.30 pagi..nasib baik kelas aku kol 2 ari ni..so sempat la tdo pg tu..tp tula pengalaman tengok bola yg terbest aku alami..4 tahun lg xtau la tgk dgn sape pulak..huhu..walaupun germany dapat no 3 aku ttp suka germany..ich liebe dich germany..

Sunday, July 11, 2010

my new stuff




mana new stuff aku agaknya?hehe..sbnrnya new stuff aku broadband tu..dpt fifa 2010 pny modem..lama dh aku berkenan modem tu..dpt pulak bear biru tp syg ada england n portugal je..aku ckp xnk sb germany xd..last2 org celcom tu bg aku yg portugal punya..baru je guna broadband ni..ok ke x xtau lg tp hope ok la kn..mlm ni final fifa..oppa ckp xnk tgk sb kelas dia kol 8.30 pg esok..housemate ni xtau la mcm mana..kak long mesti nk tengok tp xkn kitorang berdua je g tengok nt..germany menang semalam mmg berita gembira la bg aku..hehehe..yg wallpaper laptop aku tu aku start pakai masa tgh2 world cup ari tu..semangat germany punya pasal tp tu pemain yg lama..mlm ni aku xtau sape menang..ikutla sape menang pun sb spain ngan belanda tu aku xtau langsung sape pemain dia..hehehe.ikutla sape bwk balik piala pun asal germany dh dpt no 3..i like~

p/s : gambokabur semacam..sori la yek sb guna kamera biasa je..

Saturday, July 3, 2010

aku seorang kampung girl

kalau dlm astro ceria ada kampung boy..aku lak kampung girl..hehehe..sonok wei dok kampung..td ikut mak aku kait buah kelapa..smbil jalan tu aku sempat petik pucuk ubi kayu..celur buat ulam makan dengan budu sedap tu..sape penggemar budu tau la mcm mana rasa dia..masuk utan sikit..bkn utan jgk pn..semak je..tp takut jgk kena pacat..smlm ujan so rumput ngan tanah basah lg..dh lama x masuk tmpt mcm tu aku jadi takut dengan pacat..dlu masa kecik2 pacat yang takut dengan aku..yela klu aku dpt pacat tu lunyai pacat tu aku kerjakan..hehehe..yela dlu aku bestfren gle dengan sawah,lumpur,parit,sungai n sume2 yg ada kt kampung la..smpai arwah abah aku balik keje menjerit panggil aku balik.masa tu aku ngah syok mancing ngan geng2 lelaki kt parit tu..kenangan terindah tu..bdk2 sekarang x pndai dh melasak mcm bdk dlu2..even adik aku pn dh x dpt merasa aktiviti lasak yang aku buat dlu..bdk2 skrg xd port dh nk buat mcm bdk2 dlu..mcm aku dlu sawah terbentang meluas(ayat gle skema)..skrg sawah dh penuh lalang..sb xd orang nk uruskan..mak cik2 pak cik2 yang kerjakan sawah zaman aku dlu dh tua skrg..anak2 diorang dh keje kt luar..skrg sawah dh jadi tanah dirikn umah..mana yg keje kt luar negeri balik kampung dirikan umah kt sini..sungai pn dh x mcm dlu..jalan nk ke sungai dh semak gle..rugi generasi skrg..xdpt rasa apa yg org dlu2 rasa..nt bila aku dh tua aku rasa kampung aku dh x mcm kampung dh..mesti dh tebas semua utan n pakat buat umah..nt masa tu bdk2 dh x kenal lumpur..agaknya pacat pn dh xd masa tu..kesimpulannya aku dh byk merapu..haha..