Tuesday, June 30, 2009

manggis oh manggis

manggis oh manggis
memang feveret aku ni
yg best nye aku dpt mkn sepuas2 nya sebelum aku masuk belaja
manggis ni bkn aku beli tau
segar dari pokok (jgn jeles)
hehehe

musim ni manggis aku byk berbuah
mentang2 mak aku pnah berhajat nk tebang beliau
hahaha
tp buah ni jgn mkn byk2
nt sakit perut
pesanan dari kementerian kesihatan negara bangladesh
hahahah

apakah ini?

Wednesday, June 24, 2009

puasa oh puasa~~

ari ni aku n mak aku puasa..
masa buke tadi aku ye2 nk masak nasi grg tomyam
yg aku cedok dr blog akak husna
ni blog dia www.husnafirdausadam.blogspot.com
anyway thanks ya akak sbb letak resipi dlm 2
hehe

punyala aku bersungguh2 di dapur
akhirnya berjaya jugak menu aku ari ni
nasi goreng tom yam
telur bungkus
air barli (walaupun barli aku x smpt masak)

alhamdulilah
cukup rezeki aku ari ni
hehehe

Monday, June 22, 2009

~~:..hari yg sangat penat..:~~

ari ni aku bgn awl2 pagi..kol 6 pg...(teringat zaman praktikal dulu)...tp ni bkn nk g praktikal tau..nk g medical check up je..yela klinik yg aku nk g ni pon juz klinik kerajaan..dktr pon xramai.then diorang just amek 10 org utk wat medical check up dlm sehari..2 pn bkn ari2 tau..ada hari2 tertentu...so pg td aku berangkat ngan mak aku awl2 pg lg..seangkatan ngan adik aku nk g sekolah..tp aku wat rilex aku la (sbb aku ingat xd org nk g awl2 pg mcm aku ni)..BUT smpai je kt sana rupa2nya ada dh org menunggu..huahuahua..nsb bek mak aku gesa aku pg td..klu x xdpt la aku wat medical check up ari ni...huhuhu..bkak je klinik sume org serbu..aku dpt no giliran yg ke 5..pas2 x sampai setengah jam je, terus penuh klinik 2..ngan org ngandung lg..ngan nk wat medical check up lg...huhuhu..rimas lemas hampeh sume ada...ingatkn giliran yg awl dpt siap awl..tp TIDAK..dipendekkan cite la kn..aku siap sume sekali dlm kol 11 pg..4 jam aku bertapa kt dlm klinik 2...hahaha..x penah lg aku cipta sejarah ni.then yg pelik nye akak yg dpt no giliran 1 tu x siap lg..nape aku yg siap dulu..hahaha..sgt kelakar.sume patient ari ni sgt tensen tau..sian dorang..walau pape pn gud luck kepada sape2 yg nk sambung belaja nt..mahupun matrik,diploma,ijazah,master or masterji sekali pn...hehehe

p/s : doktor kt sana hensem siot..hehehe..nama dia muhd shaifu nizam..nt aku bg korang tgk dia sain autograf kt borang aku..(padahal sain pengesahan je..hahaha..saje nk bg korang jeles)
alamak terlebih sudah..hehehe..marah lak hubby i tu..hahaha
sorry bang.. :P

Sunday, June 21, 2009

father's day..

emm
ari ni father's day kn
so happy father's day to all father in the world

sape2 yg masih punya ayah
jgn lupa hargai ayah2 anda
bkn bermaksud hargai ayah2 anda pd ari ni je
TETAPI TIAP2 HARI

andai aku masih pny AYAH
msti hidup aku sempurna
mcm dulu
punya mak n ayah

tp sekarang aku hny punya mak je
andai aku leh putar masa
aku akan hargai setiap saat masa aku bersama insan yg bergelar "AYAH"
tp semua dh x leh diundur lg

jika anda masih punya ayah
jgn hampakan harapan dia
jgn susahkan ati dia
jgn anda menyesal seperti AKU

emm
utk hari ayah ni
aku hny leh hadiahkan bacaan yasin
dan doa utk ayah yg berada di sana

al fatihah utk ABAH
dari adik....

Wednesday, June 17, 2009

aku telah kehilangan byk lemak...

ari ni aku g kb ngan kak long a.k.a mirazman
nk setel sikit2 hal sblm masuk degree
tp kan
aku penat sgt2

masa nk balik 2 tgu bas 2 jam
huhuhu
ddk sejam
berdiri sejam
akhirnya bas leh jalan

smpai umah je aku rasa nk patah kaki je
tp yg penting
AKU TELAH KEHILANGAN BYK LEMAK ARI NI
hahaha
akibat berjalan jauh n berdiri smbil tgu bas

tp
klu aku kurus pn ok gak kn
hahaha
terlebih sudah

tau xpe

ni gambar time aku dlm bas
hehehe
bosan sgt + penat gile

masa kat traffic lightkesian abg2 tu kena berdiri..nsb baik aku dpt ddk..x sia2 aku berebut naik td..hahaha

Tuesday, June 16, 2009

here i come...degree

semalam bersamaan 15.06.2009
keputusan aku untuk melanjutkan degree dh kuar
alhamdulillah
aku dapat perkomputeran netsentrik
(pelik ke nama course ni??sbb ramai yg xtau..huhu)
aku bakal melanjutkan pelajaran
di UiTM shah alam
alhamdullilah

mcm2 perasaan aku rasa
berdebar
sbb xtau mcm mana suasana shah alam
takut
takut degree ni susah
x sabar
sbb lama x belaja..rindu suasana belaja
risau
risaukan semuanya

tapi
aku akan datang dgn azam baru
hehehe
memulakan pengajian baruku dgn penuh semangat
insyallah

jom kwn2ku
kita menuju puncak
(eh silap)
kita menuju jaya
(eh mcm pelik lak)
hehehe
wlau pape pn
aku doakan kita semua
sama2 berjaya...

insyaallah...

Monday, June 15, 2009

bacala kwn2ku...

assalamualaikum..aku ada jmpa something yg sgt sedih.n aku nk kongsi ngan korang sume...korang baca la ek..jgn nangis tau..

(surat dari anak mak yang dah tak nakal)

Mak.....
Terlalu bosan rasaa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.......
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak undefinedtinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni......

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu......
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih......
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak......
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam .......
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi......
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm...bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran... ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter.....
Mak.....
Jam 4.30 pagi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital.....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.......
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya.. .....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak......
Kiter masih ingat lagi....
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak.....?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni...
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak....!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak.....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah perkuburan.. .
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib....
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak.....
nak cakap dengan mak.....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong....
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma....
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih....
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
Kiter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk univesiti....
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Saturday, June 13, 2009

sesi menjahanamkan gelas mak aku...

dlm masa seminggu
aku telah berjaya menjahanamkan
gelas mak aku sebanyak 2 biji
(walaupun gelas2 tu percuma SUNQUICK)

mak aku bebel gak
tp dia marah2 syg la
huhuhu

tapi
mak aku pn berjaya mematahkan
tangkai mug
sbb
masa 2 konon2 dia nk lakonan balik apa yg jadi
tp hasilnya
dia telah berjaya mematahkan tangkai mug 2
hahahah

kesimpulan nya
mak aku n aku sama je
hahaha

Wednesday, June 10, 2009

chef edura..

huhuhu...
semalam aku masak..
spageti bolognese ngan kek coklat...
utk besday adik ngan akak ipar aku...
1st time wat spageti..
x sangka sedap...
hahaha...
tp smlm apa yg aku rancang...
sume berjalan ngan lancar...
best...

tp ari ni...
anak buah kesayangan aku dh balik kl...
sedihnye aku...
huhuhu...
biasa tiap2 ari aku main ngan budak 2...
waa...
rindula kt dia..
si comel khairina...
huhuhu...

Friday, June 5, 2009

akad nikah my cousin (edisi kahwin bahagian 2)

semalam 4hb jun,sepupu aku kawin..
kitorang telah membuat rombongan cik zaiton seramai 30 org..
6 buah kete...

tapi...
semalam kitorang telah memalui detik2 cemas...
bkan apa...
yg depan sekali kete pak cik aku (ayah pengantin lelaki)...
dia bwk kete gile laju...
smlm kitorang main kejar2...
sbb kitorang xtau jalan..

dijadikan cite..
ada satu VIOS bg signal nk masuk...
tp mslhnya..
VIOS 2 asyik tekan brek je..
padahal dia ngan kete dpn die 2 jauh lg..
nek tensen kitorang...

maka dgn kepakaran abg aku wat DRIFT...
die potong VIOS lmbap 2...
smbil hon kuat2 kt VIOS 2...
kete kancil dpn VIOS 2 lak rapat gak ngan VIOS 2..
dr arah bertentangan lak ada kete...

abg aku terus potong kancil 2..
dan hasilnya kitorang selamat memotong kancil 2 tnpa langgar kete dr arah
yg bertentangan..
maka terhasil la adegan KB DRIFT mlm td...
hahaha...

ni beberapa gmbr yg smpt aku snap mlm td..

ni kat masjid..akad nikah

pengantin perempuan tgh duduk dgn santun nye...pengantin lelaki yg gabra..hehe.nsb baik sekali lafaz je mlm td..aku,adik aku ngan sepupu aku a.k.a mc sue
sepupu aku(kak tie a.k.a wife sepupu aku ngan mirah)akak ipar aku ngan khairina yg montel..



ni lak kt umah pengantin perempuan..

Wednesday, June 3, 2009

sape nk kawin???? (edisi kahwin bahagian 1)

Al-Kisah Kahwin Ada kebenarannya..............!!!

Ok.. sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun
ramai yg ader plan
nak
kahwin.
Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer
mudah banyak
persiapan yg perlu di aderkan... . ia memerlukan satu
perancangan yg
cukup
teliti bagi dua dua blah pihak

Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak
kahwin. Maknernyer
diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with
each other so
they
bergaduh and taklah jadi kahwin.

So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin.
Kalau kahwin
mestilah
nak buat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu,
majlis walimah
ialah
majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara
sahabat handai
jiran
tetangga dijemput hadir makan bersamer.

Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini
daripader
memikirkan
maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas
nikah.

Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos
untuk persiapan
majlis
ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin
berkahwin dan yg
ingin
berkahwin lagi.

1. Kadi :

At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang
misti kener gi
register
kat jabatan, and biler korang gi register korang
mistilah dah tahu asas
kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah.
Lepas register orang
bolehlah book kadhi. Sorang je book... . jgn dua dua
gi book plak.

kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:

Kener pergi... . kalau tak pergi korang takleh amek
sijil nikah. Tapi
when
u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never
ask for the
sijil
kursus... . whatever it is kan baik kalau korang pergi
attend the
kursus.
walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi
ader baiknyer kalau
kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui.

kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok
tempat)

3. Book Mak Andam:

Mak Andam is one of the most important people dalam
perkahwinan. Nak
owang
pompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun
lamernyer. Of courselah,
lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six
months misti nak
book... later than that u might have a problem finding
one... .. kalau
ader
pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.

Kos : RM1200 (tengok baju aper... kalau ader baju
batman atau otromen
(mungkin mahal sikit)

4. Photographer:

Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer
sekali. Kalau tak
korang
kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah
pandai... . dah
pandai
amek studio, dah pandai amek outdoor.

Kos : RM800

5. Kompang / Hadrah

Unless korang nak pakai loktang takyah panggil
kompang. Kalau nak
panggil
at least 3 mths notice.

Kos :RM300

6. Dekorasi blok dan pelamin

Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang
transform jadi macam
istana
Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina
mampos... . letak
kacang
samer kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak
kerander je kat
tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.

Kos :RM1000

7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja

Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner
owang nak makan?
Lainlah
kalau korang buat majlis kat Mac Donald's.

Kos : RM7000 (tengok kepaler yg datang)

8. Kerete

Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah
sewa kereter
(*naik
basikal bleh gaks..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg
special punyer...
Merc ke?... Jag ke?. kira yg besau punyer kereter lah.
Janganlah plak
badan
korang besau abih sewa Kancil... ... sampai besok pun
takleh masok!

Kos: RM300

9. DJ/Karaoke

Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan?
Lazimnyer owang
akan
engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band
industan, brass
band.
At least 6 mths mesti nak kener book.

Kos :RM850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat

Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang
kasi... tapi sekarang
dah
maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala,
sabun buku,
cokelat,
agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.

Kos : RM3000++

11. Miscellaneous

Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara
perkara kecik
ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender
bender seperti
Bunga
Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa
kolong blok, Tuala
rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar,
kelambu, langsir,
carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik
buat bungkusan, kad
jemputan... ...

Kos : RM2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH :
RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb... . korang pandai
pandailah plus
sendiri.
Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... .
SELAMAT PENGANTIN
BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal... . yang dah lepas tu,
mungkin nak tahu
jugak sebab musababnyer... .. Zaman sekarang ni kan;
hantaran makin
naik
harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau
harga mas naik;
naik
lagi harga bakal2 bini.

Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah;
sengkek lah; tak
mampu
jangan ada hati nak kahwin lah; hai... macam-macam
story lagi. Biasanya
yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak
selalu ikutkan aje; ni
semua kerja orang pompan, dorang kata. Kadang2 ada
jugak pompan sendiri
yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut
survey; sekarang
paling minimum RM6000. Hantaran RM5000; RM4000 masih
ada jugak; tapi
dah
boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran
kira okay lah; tapi
ada
serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh
je belum ada lagi.

Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang
hantaran makin mahal.

Hah... korang bacalah:-

Sebab

1. Anak pompan sorang

2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat

3. Anak pompan paling jambu dalam family

4. Anak pompan kerja high post

5. Anak pompan biasa pakai barang branded

6. Anak pompan yang tastenya... berkajang-kajang kalau
disenaraikan

7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk
belanja kakaknya
sekaligus

8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap
segala-gala

9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas
eksekutif

10. Anak pompan tu pun jenis ek... semacam jer

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau
hantaran melampau
sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):-

1. "Eh! Nak meniaga anak ke pe?"

Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih

2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni
asik pandai
mekap
je."

3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store
buat perhiasan."

4. "Kalau lawa macam Karisma Kapoor tu takpe jugak. Ni
idung pesek
macam
kena lenyek je."

5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"

6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan
yang lebih power
dari Catherine Zeta-Jones eh?"

Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak
dengar :-

1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita
ambik je. Member
tak
cerewet."

2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin
dulu. Lepas tu
bayar
pelan-pelan cara instalment."

3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je.
Duit majlis semua
kita
sponsor."

4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi
kita ada staff
discount. Korang cuma kasi 10% je."

5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free
pun takpe. Anak
pompan
kita ramai lagi."

6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi
hantaran tetap
sama.
Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak
kahwin-kahwin."

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak
abis punya;
jawapannya
:-

1. "Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much
ler."

2. "Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama
standard dengan kita
punya
expectation ler."

3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma
simpan American
dollars je."

4. "Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak
AMEX ke; Diners ke;
boleh kata semua credit card kita ada lah."

5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada
siapkan kereta
Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat
bawah tu."

6. "Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak
belikan dia baju
tidur.Murah nah?"

Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni.
Jadi untuk
pasangan2
yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan
family dalam hal
ni.


Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah
dengan kemampuan
pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan
hantaran mahal2.

Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time
badan
cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal
kerja tiga empat
macam
untuk kumpul duit. Ada pulak tu..yg terpaksa amik
personal loan.. bank
rakyat... bank Islam... atau guna kredit card.. lepas
kawin.. kepala
lagi
sewel, dok pikir nak bayar hutang, loan rumah, loan
kereta, loan
komputer,
'loan bini',.. tak tercapai lah maksud perkahwinan yg
sepatutnya
semakin
memudahkan kehidupan.. dah terbalik.. jadi semakin
susah. Entahlah... .
dunia... dunia... "

Dah nasib badan.........

hayati la cerita ini...

Sebuah kisah untuk dijadikan iktibar dan pengajaran

Abah, bagi balik tangan Ita.........
Align Center
Sepasang suami isteri - seperti pasangan lain di kota-kota besar
mninggalkan anak-anak diasuh pembantu rumah semasa keluar
bekerja. Anak tunggal pasangan ini, perempuan berusia tiga
setengah tahun. Bersendirian di rumah dia kerap dibiarkan
pembantunya yang sibuk bekerja bermain di luar, tetapi pintu
pagar tetap dikunci. Bermainlah dia sama ada berbuai-buai di atas
buaian yang dibeli bapanya, ataupun memetik bunga raya, bunga
kertas dan lain-lain di laman rumahnya.

Suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat. Dia pun melakar
simen tempat letak kereta ayahnya tetapi kerana diperbuat
daripada marmar, lakaran tidak kelihatan. Dicubanya pada kereta
baru ayahnya. Ya...kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya
jelas.Apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan
kreativitinya. Hari utu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat
kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.
Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta.
Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan
ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian
itu langsung tak disedari si pembantu rumah.

Pulang petang itu, terkejut badaklah pasangan itu melihat kereta
yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran, berbatik-batik.
Si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit,
"Siapa punya kerja ni?"
Pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar.
Dia juga beristighfar. Mukanya merah padam ketakutan
tambah-tambah melihat wajah bengis tuannya.
Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus
mengatakan "Tak tahu... !"
"Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?" herdik
si isteri lagi.

Si anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar
dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata "Ita buat ayahhh.. cantik
kan!"katanya menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu.
Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga
raya di depannya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan.
Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang
tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan
berasa puas dengan hukuman yang dikenakan.
Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa. Si bapa
cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan
kiri anaknya.Selepas si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu,
pembantu rumah menggendong anak kecil itu, membawanya ke
bilik.Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil
calar balar.Pembantu rumah memandikan anak kecil itu. Sambil
menyiram air sambil dia menangis.Anak kecil itu pula terjerit-jerit
menahan kepedihan sebaik calar-balar itu terkena air.
Si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu. Si bapa
sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah.

Keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anak bengkak.
Pembantu rumah mengadu. "Sapukan minyak gamat tu!" balas
tuannya, bapa si anak.
Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang
menghabiskan masa di bilik pembantu. Si bapa konon mahu
mengajar anaknya.
Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya
sementara si ibu juga begitu tetapi setiap hari bertanya kepada
pembantu rumah.
"Ita demam... " jawap pembantunya ringkas.
"Bagi minum panadol tu," balas si ibu.
Sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya.
Apabila dilihat anaknya Ita dalam pelukan pembantu rumah, dia
menutup semula pintu.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya
bahawa suhu badan Ita terlalu panas. "Petang nanti kita bawa ke
klinik. Pukul 5.00 siap" kata majikannya itu.
Sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik. Doktor
mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius.
Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan
ibu kanak-kanak itu.
"Tiada pilihan.." katanya yang mencadangkan agar kedua-dua
tangan kanak-kanak itu dipotong kerana gangren yang terjadi
sedah terlalu teruk.
"Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong
dari siku ke bawah" kata doktor.
Si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu.
Terasa diri tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan. Si ibu
meraung merangkul si anak.
Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si bapa
terketar-ketar madandatangani surat kebenaran pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakan
habis, si anak menangis kesakitan.
Dia juga terpinga-pinga melihat kedua-dua tangannya berbalut
putih.Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah
pembantu rumah. Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua
menangis.Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah
bersuara dalam linangan air mata.
"Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau
jahat.Ita sayang abah.. sayang mama." katanya berulang kali
membuatkan si ibu gagal menahan rasa.
"Ita juga sayang Kak Narti.." katanya memandang wajah
pembantu rumah,
Sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti
histeria.
"Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat
lagi! Ita nak makan macam mana? Nak main macam mana? Ita
janji tak conteng kereta lagi," katanya bertalu-talu.
Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya.
Meraung dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi,
tiada manusia dapat menahannya.

rutin hidupku...

di kala ini aku sedang menghitung darjah kebosanan aku...huhuhu
setiap hari aku wat benda yg sama je aku rasa...
berat aku pn dh bertambah agaknya..hahahaha

rutin aku bermula dr selepas subuh..

7.30 - jadi driver adik aku...bkn sebarangan driver tau.bwk honda lg ni..hehehe..
tp bwk bertenang.
sebenarnya aku bwk moto honda yg lama 2...hahaha..moto 2 la byk berjasa kt aku..syg ko
moto..muaaahhhhh.

8.00 - balik umah jadi suri rumah...
+ kemas rumah (wajib)
+ masak breakfast (kalu rajin)
+ jemur baju kt ampaian (kalu rajin gak)
+ emm xd dh kot..hehehe

9.00 - dh siap keje..masuk bilik bukak laptop..dgr lagu ke..klu rajin ak mandi...hehehe..klu tk
mandi nt la...xpon aku YM...borak ngan kwn2...smpai la mak aku panggil..hehehe


12.00 - aku amek adik aku.sbnrnya aku jd driver dia time cuti sekolah n ari jumaat sabtu je..

12.30 - tolong makaku masak..tajamkan skill memasak aku..hehehe

2.00 - pas zuhur,makan aku bkak laptop lg..xpon tgk tv (kalu ada cite best)..kdg2 tido..mak aku
ckp aku ni dok besarkan badan je..hehehe...

5.00 - kdg2 lepak luar rumah..wat apa2 xtvt yg menarik..bosan sgt kn.

7.00 - mandi smyg and online jap sementara tunggu isyak..

9.00 - kalu ada kwn ajak chat,chat je..xpon tgk tv (kalu ada cerita best)...

haa..time tdo ni la aku failed..aku ada masalah susah nk tdo tiap2 mlm..so aku kn tgu mata aku tertutup ngan sendirinya...hehehe.ni la life routine aku...sama je tiap2 ari..xd apa yg menarik..


kalu ada kenduri,aku pn join sekaki g mkn free..hehhee sape xnk mkn free kn..

hahaha..so sekarang aku kn g fetch adik aku balik tusyen...bubye..

p/s : ni aku wat comeback spesel utk kwn aku (farihah a.k.a oyie)...hehehe...aku dh kembali
oyie..aku pon bosan mcm ko...